Млад мъж се опита да открадне ценни вещи от столична църква, но бе спрян от отец в храма, който тръгва да го гони и успява да предотврати грабежа. Охранителни камери са заснели кадри на случилото се.

Действието се развива в храм "Преображение Господне" в квартал "Лозенец". Мястото, където 10-те Божи заповеди би трябвало да важат с най-голяма сила. Оказва се обаче, че това не притеснява извършителя.

В петък по обяд охранителните камери запечват как мъжът си купува свещ и след кратка обиколка на храма се насочва към иконата на Света Богородица, където вярващите оставят дарове.

"Чух как кандилото на Света Богородица се удря в стъклото. То кънти много силно. Когато се разминахме, го питах какво се случва, той ми каза, че се е закачил на иконата и аз не му обърнах внимание понеже беше с палто, имаше раница", спомня си отецът.

Когато се доближава до иконата, отец Василий вижда, че липсва синджир с пръстени и накити.

"Хората дори от немотията си понякога дават, това е скъпо. Защото, когато човек има и да дари, е жест. Ако нямаш и дариш, това е голяма милост в божиите очи. Може би това ми създаде болка и без да се замислям, тръгнах, не знаех какво ще стане", разказа свещеникът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Отец Василий преследва извършителя до близкия булевард, където успява да го настигне и хване. Прави граждански арест и се обажда веднага на полицията. Органите на реда намират у мъжа пълна раница с различни инструменти за кражба.

"Дано с този случай това момче да се поправи, да бъде за пример за назидание за другите, които си мислят, че могат да вършат такива злини. Дано да станем по-добри... Все още злото не е закономерност и добрите хора са много повече", пожела отецът.

Задържаният е криминално проявен и предстои съдът да реши дали да остане за постоянно в ареста.

Коментари Напиши коментар

22

Ддд

преди 3 месеца

Хората станахме покварени....а страх от Бога всеки трябва да има.Да и аз мисля,че църквите събират излишни такси като за сватба или кръщене или продава скъпо свещи...но и те са бедни като народа ни.А едно посещение на църква успокоява и ни дава сили.

21

Кико

преди 3 месеца

Щом е обещал, ще се оправи и няма да позволи да го хванат повече!

20

Грета-олигофрета

преди 3 месеца

От партията на оня трудно говорещият български караамджикдайбъ и Данчо ментата...