Снимка: БГНЕС
"Кръводарителската акция за МБАЛСМ „Пирогов“ продължава до края на седмицата. Желаещите да дарят кръв за пациентите в болницата могат да го направят", поясни пред БНР д-р Евгения Шурлиева, началник на Лабораторията по трансфузионна хематология.
 
"Кръв няма да остане неизползвана. Винаги ще бъде в полза на някой от пациентите ни, независимо каква кръвна група е", увери специалистът.
 
"Не може да дари този, който е след преболедуване от Covid, до 40-ия ден той не може да дари кръв, след последния положителен PCR тест. Не може да дари кръв човек, който в момента получава ваксина срещу Covid, между двете ваксини не може да има кръводаряване и трябва да има кръводаряване след 28-ия ден след ваксинирането, след поставянето на втората доза при двудозовите ваксини", уточни д-р Шурлиева.
Още по темата
 
Кръводарители могат да бъдат хора на възраст от 18 до 65 години, не могат да даряват хора с тегло под 50 кг.
 
"В България малко кръводаряването се забравя. Не всеки мисли, че може да дари кръв, а всъщност нещата са точно и ясно организирани", коментира д-р Шурлиева.
 
Акциите за кръводаряване в лечебното заведение са ежегодни и се правят два пъти годишно.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 7 месеца

"Ваксинирани да не ходят. Не искаме кръв от набоцкани с тия химии новите."===>>>Що бе, нека ходят, нека дават и те. Но тяхната кръв да япреливат само на набоцкани като тях. Да си прадават едни на други графен и иРНК. Ние не щем.

4

Анонимен

преди 7 месеца

Пламене решението на проблема ти те чака пред вратата на кръвопреливния център. Около 200 лв. Не го пожелавам на никого но като ти се наложи опираш до тях

3

Пламен

преди 7 месеца

Не ми достига банка кръв за майка ми. Бихте ли ми помогнали. 0887066584. Благодаря ви!