Рекорд на празни офиси в София заради пандемията.
 
"Лаптопът вече не е необходим, това може да се случи с всеки по-качествен смартфон с качествен интернет. Той може да осигури всички възможни средства за комуникация, която огромна част от новите професии изискват. Разликата със стандартния офис е това, което се случва в последните няколко години - огромната част от информацията, която физически се съдържаше в това пространство, вече може да е в облак, да е изнесена в други пространство", каза Иван Велков от Международна федерацията "Недвижими имоти" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Офисният пазар в София се движи в същия коловоз, в който се движат европейски столици. Тенденцията след изминалата година се отрази и във Варшава, и в Прага, и в Будапеща. Пандемията ускори и катализира процеси, които зрееха в обществото. Новите технологии дадоха нови възможности, от друга страна пандемията наложи толкова много специфични изисквания към офисното пространство, че само много малко офис сгради бяха подготвени", поясни Велков.
 
"Освен пандемията има и друга тенденция, която също се отразява - в България започва да изчезва ентусиазмът на големите мултинационални компании, които в голяма степен създават и периферия от съпътстващи услуги. В хоумофис варианта отсъстваше възможността част от проектните обсъждания и страда качеството на тези резултати. Но при нас са прекалено различни и сградите, и условията за ползвателите на офис сградите", добави Велков.
 
Той подчерта, че София е най-малкият и най-неразвитият офисен пазар.
 
"Това не говори добре икономически за нас. Офисният пазар е следствие от това, което се случва в държавата. В момента около 390 000 квадратни метра от наличните от около 2 млн. могат да бъдат дадени под наем, стига да има кой да ги наеме", посочи още Велков.
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase