Снимка: Facebook

Кметът на столичният район „Люлин“ инж. Милко Младенов обвини общинаря от БСП Васко Тодоров, че се кичи с чужди медали.

Поводът е публикация на Тодоров, в която се твърди, че заслуга на левицата е освобождаването на 23-ДГ от администрацията на „Социално подпомагане“.

„Категорично заявявам, че тези твърдения граничат с художествена измислица и не отговарят на истината! През 2012 г. заварих 3 сгради на детски градини, отдадени на различни учреждения преди повече от 10-15 години, без да се ползват функционално и по предназначение. В сградите на бившите 33 ОДЗ, 23 ОДЗ и 41 ОДЗ бяха настанени съответно – 33-то основно училище, агенция „Социално подпомагане“ към МТСП, дирекция „Местни данъци и такси“ (ДМДТ) и други социални звена (в 23 ОДЗ) и ЧНУ „Ерих Кестнер“. Предвид недостига и към онзи момент на места от детските градини, СО – район „Люлин“ и кметът на град София, Йорданка Фандъкова стартирахме поетапни, системни и целенасочени действия за възстановяване основните функции на сградите и връщането на статута им в детски градини“, написа от своя страна районият кмет Милко Младев в позиция в социалната мрежа Facebook.

„Първо освободихме сградата на 33 ОДЗ, след което изготвихме проект за цялостно реновиране на етернитовата сграда, който изпълнихме през 2016 г. и открихме нова самостоятелна детска ясла (СДЯ 128 „Слънце“) за 8 групи. През 2014 г. пренастанихме администрацията на МДТ, с което започнахме освобождаването на сградата на 23 ОДЗ. След това последваха многократни срещи с трима министри на труда и социалната политика и техните зам.-министри, в т.ч. и от служебните кабинети през тази година, с единственото искане за по-бързото освобождаване на сградата. Въпреки множеството обещания, сградата все още не е освободена, като имаме уверение, че това ще се случи до края на тази година“, обяснява Младенов.

„Паралелно с това освободихме сградата и на 41 ОДЗ, като през 2020 г. се подготвихме предварително, избирайки изпълнители съгласно Закона за обществените поръчки и изготвяйки работни проекти за цялостно обновяване на сградите и възстановяване на основните им функции на детски градини с по 10 групи“, допълва той.
Младенов обясни и как стоят нещата към момента.

„Към днешна дата в 41 ОДЗ има издадено разрешение за строеж и от началото на месец октомври 2021 се работи. За 23 ОДЗ – има издадено разрешение за строеж, за жалост отменено със Заповед на РДНСК и избран изпълнител, който не може да започне работа, докато не приключи съдебно-административният спор между СО и РДНСК. Полагаме всички усилия в най-скоро време да започне строителният процес и в рамките на 12-14 месеца да зарадваме люлинчани с нови 500 места за децата им. В заключение трябва да заявя, че горецитираното са изцяло действия на експерти и ръководители на СО – район „Люлин“, с участието, съдействието и подкрепата на кмета на град София, г-жа Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“, г-н Мирослав Боршош, а не на общински съветник от БСП“, категоричен е Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase