Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес по линия номер 74, свързваща Централна гара с кв. "Манастирски ливади", се движат 10 нови електробуса, съобщиха от Столичната община.

Превозните средства са от най-високия екологичен клас, нископодови и климатизирани, разполагат с обособени места за хора с физически увреждания, видеонаблюдение и възможност за зареждане на мобилни устройства.

Доставката на новите превозни средства е част от Програмата на кмета Йорданка Фандъкова за модернизация на градския транспорт и подобряване качеството на атмосферния въздух.

Новите 30 нископодови бързозарядни електробуса и 10 броя нови зарядни станции са закупени по проект "Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт - електрически автобуси и тролейбуси" по Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г.", осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Проектът е 100 процента финансиран по процедура BG16M1OP002-5.004 "Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух" по приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух" на Оперативната програма.

Част от новозакупените 30 електробуса вече се движат по линии с номера 6 и 60. Предстои да бъдат пуснати нови електоробуси и по линия номер 73.

Маршрутът, по който се движат превозните средства от линия номер 74, е следният: начална спирка "Бул. Княгиня Мария-Луиза", бул. "Христо Ботев", бул. "Сливница", ул. "Опълченска", бул. "Ген Скобелев", "Руски паметник", бул. "Ген Тотлебен", бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов", бул. "Петко Ю. Тодоров", бул. "Гоце Делчев" , ул. "Костенски водопад", бул. "Тодор Каблешков", ул. "Луи Айер". Електробусите ще спират на всички съществуващи до момента спирки с изключение на спирките ж.к. "Гоце Делчев, информират от Столичната община.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 месец

Общината реве, че транспорта бил на загуба. Общинските автобуси не пускат климатика през лятото, ако температурата навън е под +27. Обаче вместо да се адаптират под новите реалности (като пуснат малки автобуси, вместо такъв със 150 места, който пътува празен или пък направят оценка на линиите и пътникопотока), се бият в гърдите как били похарчили едни пари за нови електробуси. А ще има ли кой да се вози е тях бе, дРОгаре?

4

Преди да го изтрият

преди 1 месец

https://youtu.be/T71cVhxG_v4Ето това става с електрическите автобуси. Изгаря за секунди. Коментарът ми ще бъде изтрит, но който успее да погледне сам.

3

Duchess of Cringe

преди 1 месец

Който се интересува, да погледне из интернета как електрически автобуси се палят и за по-малко от 10 секунди изгарят изцяло. Има достатъчно видео материал. Това ако се запали, дори и да искаш няма как да се спасиш.