Снимка: БГНЕС

Въвеждаме изцяло нов ред и правила за използването на пиротехнически средства на територията на Столичната община, съобщи в общината председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Георги Георгиев в присъствието на представители на организации за защита правата на децата с аутизъм.

Предложенията за промените в наредбата са подкрепени от десет общински съветници от различни политически групи в СОС.

Очаква се през втората половина на януари догодина да се приеме промяна в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община във връзка с използването на пиротехнически средства, уточни БТА.
Промените засягат употребата на пиротехнически средства от категория "Ф2" и "Ф3", които са основния източник на шум и стрес, обясни Георгиев.

Идеята е употребата на пиратки и бомбички от тези категории само и единствено сред разрешение на районния кмет.

Десет дни преди събитието /семейното тържество или друго/ се подава заявление по образец, където се изписва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. След това се произнася районният кмет и преценява дали да даде разрешение за употреба, обясни Георгиев.

Той каза, че наредбата ще забранява категорично употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

Идеята по думите на Георгиев е да има ясен регламент, по който районните кметове могат да преценят дали да дадат разрешение. Възприели сме положителния опит на Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения, посочи председателят на СОС.

Глобите за нарушителите ще са от 500 до 2000 лева за физически лица, а за юридически лица - от 3000 до 10 000 лева. Контролни органи по наредбата се предвижда да бъдат МВР чрез специализираните си звена, както и Столичният инспекторат и структурите на общината съобразно наредбата, каза Георгиев. Той мотивира промените в Наредбата с множеството сигнали и оплаквания от граждани от неконтролируемите гърмежи в следствие на употребата на пиротехнически средства. Георгиев съобщи, че има и петиция, подписана от над 15 хиляди граждани във връзка с необходимостта от предприемане на мерки в тази посока.

Страдат децата от аутистичния спектър, които по данни на съответните организации в столицата са над 5 хиляди.
Подкрепа е заявена и от Фондация "Четири лапи" поради прякото влияние на пиротехническите средства върху домашните животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase