Жители на софийското село Лозен излязоха на протест в събота. Недоволството им бе насочено към плановете за изграждане на ферма за ларви в района на селото.

От фирма „Насекомо“ АД се свързаха с редакцията на Dnes.bg и изпратиха своята позицията за възникналото напрежение в Лозен. Публикуваме я без редакторска намеса.

Още по темата
“Във връзка с възникналото напрежение в последните няколко дни и притесненията на хората относно нашата дейност в с. Лозен, бихме искали да изразим нашето дълбоко уважение към жителите и правото им да изразят тяхната гледна точка. Това, с което не бихме могли да се съгласим, са всички неверни коментари и лъжи, които директно атакуват нашата репутация и поставят под въпрос законността на нашите действия. Абсолютната крайност и дори намеците за насилие в някои от тези коментари, анализи и заключения, направени през последните няколко дни, дори под формата на директни заплахи срещу нашата фабрика и нашите служители, са неуместни.

Независимо от всичко, ние оставаме отворени за диалог и бихме искали в идните дни да разговаряме с ВСИЧКИ заинтересовани жители на с. Лозен, за да може по мирен път да обсъдим ситуацията и да им предоставим конкретна и коректна информация, която свидетелства, че сме спазили всички законови процедури във връзка с опазването на околната среда и най-вече, че нашият проект няма да навреди на качеството на техния живот по никакъв начин.

По повод на всичко, отбелязано по-горе, даваме конкретни отговори на разпространените по наш адрес неистини и обвинения:

1.     Твърдение: На територията на завода в Лозен има производствена дейност, отглеждат се ларви и мухи и те причиняват зловония.

Категорично заявяваме, че не извършваме никакви производствени дейности на място и към този момент не сме внасяли мухи и ларви на обекта. От нашия обект не излизат никакви емисии (включително миризми и зловония), а миризмата носеща се по ул. Съединение се усеща от повече от 6 месеца в зона северно от нашия обект (винаги на едно и също място). Не провеждаме никаква оперативна дейност, тъй като очакваме необходимите за целта разрешителни.

2.     Твърдение: Нашето производство е сходно с екарисажно съоръжение и използваме плът от други животни или насекоми, отпадъци от всякакво естество, както и фекална маса.

Нашата дейност е строго регламентирана и контролирана от БАБХ. Ние сме една от десетината компании в Европа, които развиват тази дейност и тя е напълно синхронизирана с изискванията на европейските структури. Насекомите ни се изхранват само с позволени от ЕС продукти. В с. Лозен ще бъдат използвани пшенични трици (вторичен продукт от производство на брашно). Триците са сухи, нямат миризма и се снабдяват от регистрирани мелници. За изхранването на ларвите е забранено да се използват плът от други животни или насекоми, отпадъци от всякакво естество, както и фекална маса и ние строго спазваме тези регулации.

Суровините ни са с доказан произход от производствени предприятия със задължителната за това проследимост и са обект на контрол от съответните компетентни органи.

3.     Твърдение: При производството депонираме остатъци от разлагащи се ларви.

Цялата маса на ларвите, които отглеждаме, се използва за производство на крайни продукти и няма никакви остатъци (включително и от органична маса). Произвеждаме протеин и масло от насекоми, които се използват като съставка в храни за домашни любимци. Остатъците от производството продължават своя живот като естествен почвен подобрител, използвана от много български био ферми в България. Нашето производство е безотпадно – освен гореизброените продукти не остават никакви органични или други отпадъци. Изключение правят битовите отпадъци, които не са пряко свързани с производствения процес.

4.     Твърдение: Домовете на местното население са нападнати от мухи

Категорично заявяваме, че не сме внасяли мухи и ларви на обекта в с. Лозен. В допълнение, видът мухи естествено се намира в България от няколко години и не е повод за притеснение според експерт от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките. Не на последно място, този вид мухи няма интеракция с хора и с човешката среда, обратно на други насекоми, което е и една от причините да изберем този вид за дейността си. Нашите експерти могат да съдействат за идентифицирането на „напастта“, ако ни се изпрати снимков материал на мухите, които притесняват някои от жителите.

5.     Твърдение: Европейският съюз забранява разполагане на фабрики като нашата в близост до населени места (на разстояние не по-малко от 8 км)

В действителност, такава регулация не съществува нито в България, нито в ЕС. За справка прилагаме графики, които показват как аналогични предприятия и в много по-голям мащаб са разположени в гъсто-населени райони, в много по-голяма близост до жилищни обекти и такива има в държави като Нидерландия, Франция, Англия (в сърцето на Лондон, до р. Темза и кметството) и др.

Бихме искали да добавим, че Насекомо спазва всички закони, правила и процедури, валидни в Република България. Компанията стартира процеса на кандидатстване през месец май 2021 г. и заведе съответната документация в РИОСВ в началото на месец юни. Окончателно становище от страна на РИОСВ беше получено след щателна проверка от съответните органи и след извършване на всички необходими проверки, при които не бяха констатирани пречки да развиваме нашата дейност. Като следваща стъпка, компанията внесе документите си в искане на разрешително за строеж и промяна в статуса на настоящата сграда в общината в края на месец септември. По време на тази процедура и в очакване на решение, компанията изпълнява всичките си задължения, включително и във връзка с информиране на обществеността.  

Също така, на 20.10.2021 г. ние изпратихме писмо до неправителствената организация Сдружение „Развитие за Лозен“, в което предоставихме допълнителна информация относно нашата дейност, в опит добронамерено да разясним повече за технологиите, които използваме и с призив информацията да достигне до местната общност. Писмото обаче не бе публикувано, а вместо него в социалните мрежи се появи призив за протестни действия.

Обърнали сме се с молба и към местната власт в лицето на кмета на с. Лозен да съдейства за провеждането на добронамерен диалог с местното население, за да имаме възможност да съобщим достоверна информация за нашата дейност на хората, живущи в с. Лозен, без да станем жертва на провокации. Бихме искали да поясним какво и как правим, какви са ползите от дейността ни в икономически, екологичен и социален план, за да успокоим хората. За нас е важно да работим във взаимодействие с местното население. Дейността на всяка успешна компания, каквато Насекомо се стреми да бъде, привлича различни доставчици и последващи потребители на продуктите ѝ, които осигуряват заетост в широка палитра от видове и нива на квалификации и доходи на работещите в тях. Това спомага развитието на общностите, където те развиват дейност, и водят до устойчиво подобряване на благосъстоянието и условията за живот в тях.

Още веднъж изразяваме искрената си надежда, че можем да проведем спокоен и разумен разговор с всички заинтересовани граждани на с. Лозен в идните дни със съдействието на местната власт”, завършва позицията на „Насекомо“ АД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase