Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пет болници в София са отказали да приемат пациент с двустранна бронхопневмония.

На 10-и септември Симеон не се чувства добре. Прилошава му и решава да си направи PCR тест, който се оказва отрицателен, а след рентгенова снимка става ясно, че има двустранна бронхопневмония, разказва за случая bTV.
Само за няколко дни състоянието му се влошава. Заедно със съпругата му започват да търсят лечебно заведение в София, където да бъде настанен. Оправданията на цели 5 болници в София обаче е, че не могат да го приемат, тъй като нямат белодробно отделение или заповед ограничава приема на пациенти без коронавирус.

„Оказа се, че Симеон е с много силна инфекция. Лекарят искаше да отидем в специализирана и голяма болница, които имат подходяща апаратура. Отидохме в „Софиямед“, където още на регистратурата ни казаха, че няма белодробно отделение. В „Пирогов“ лекарят каза, че в цялата болница има настанени пациенти само с COVID-19, съгласно заповед от 16 юли“, започва разказа си неговата съпруга Боряна Солакова.

Историята се повтаря и в Специализираната белодробна болница, където също твърдят, че приемат само пациенти с коронавирус. По същото време Симеон припада пред болницата, което налага обаждане на Спешна помощ.

„Извикахме Бърза помощ. Жената от там ни каза, че няма свободни линейки и тя ще ни каже къде да го закараме – във ВМА и Александровска болница има места. Докато тръгнем обаче, ни се обадиха отново, за да ни кажат, че и там няма места“, допълва още Боряна.

След молби от страна на семейството по телефона и 7-часово лутане Симеон е приет в Окръжна болница „Св. Анна“.
В момента мъжът все още е с влошено състояние и със затруднено дишане поради липсата на кислороден апарат.
Съпругата на Симеон е подала сигнал за случая до министъра на здравеопазването и президентството.

bTV отправи запитване до петте болници, отказали да приемат пациента на 13 септември. Отговор беше получен единствено от Александровска болница, според които няма заповед, която да възпрепятства приема на пациенти с други заболявания, освен COVID-19, а направената проверка по случая е посочила, че няма данни на пациент, преминал през тяхната болница с това име на тази дата.

Коментари Напиши коментар

77

Доктор Шарлатанинов

преди 2 месеца

... ами щом не е Ковид и не се отпускат кинти от Здравната каса , какво да го правят ?

76

Анонимен

преди 2 месеца

Дано има късмет човека.

75

Анонимен

преди 2 месеца

Така е при Радев!!!