Снимка: БГНЕС
Медици от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София излязоха днес на протест в центъра на столицата, предаде БГНЕС.
 
"Категорично се противопоставяме на наложената ни нова методика за изчисляване на възнагражденията за риск при работа с пациенти, заразени с COVID-19. Тази "концепция" ясно показва, че в Министерство на здравеопазването не познават спецификата на дейността на спешните екипи", казват те в колективна позиция, която бе изпратена до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.
 
"При голяма част от адресите се подават едни симптоми, а на място състоянието се оказва съвсем различно – спестяват се симптоми в телефонния триаж и често спешните екипи отиват полузащитени при болния – този огромен риск на 11 стотинки ли се оценява?" – питат недоволните лекари на площада.
Още по темата
 
Медиците предупреждават още, че не малка част от техните пациенти, въпреки изявената симптоматика, отказват да бъдат тествани и вкарвани в системата и допълват, че подобни случаи няма как да бъдат "доказани".
 
"Ние разполагаме само с бързи антигенни тестове, които дори нямат 100% достоверност, както и PCR, а от нас се иска 100% доказуемост", категорични са протестиращите. Ето защо те определят като "обидно и гавра с труда им" въвеждането на нова методика на изчисляване на техните възнагражденията за работа с рискови пациенти. 

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase