Снимка: БГНЕС

 Търговският регистър вписа новото ръководство на болница "Лозенец". От днес болницата ще се ръководи от Радосвет Горнев. В Съвета на директорите влизат адвокат Ивиян Симеонов и фармацевтът Орлин Недев, съобщава БГНЕС.

До днес в продължение на 23-години болница "Лозенец" се ръководеше от Любомир Спасов. Той беше уволнен от здравния министър Стойчо Кацаров основно поради извършването на незаконни трансплантации.

На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

Още по темата

„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

Пациентските организации "Заедно с теб" остро осъдиха незаконните трансплантации.

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ "Лозенец", ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

В началото на миналата седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на болница "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства. „Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Д-р Петров също така заяви, че Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.

На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Кацаров остро разкритикува и действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Д-р Кацаров е поискал от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, тогава ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов каза, че още с встъпването си в длъжност е наредил проверка на Агенцията по вписванията и успоредно с голямата проверка ще се направи конкретна проверка по случая с болница "Лозенец".

Тази седмица директорът на Агенцията по вписванията беше сменен с решение на служебното правителство.

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 година

Нямаме здравеопазване заради ей такива алчни хора. Направиха здравето търговия и това съсипа всичко което беше стъздадено някога. Докторите не искат да отворят уста и да кажат нещо, само хвърчат нагоре надолу, а ти се оправяй сам. Джипитата нямам думи за тях, все едно няма доктор, те само регистрират и дават, а може и да не дават направление, тогава кому са нужни, даже вече се дразнят ако имаш телк защото имали да пишат много. Ако може само да даваш пари и да не ги занимаваш нищо.

17

българин

преди 1 година

До: номер 11 Някои хора трудно май приемат фактите? Така навремето червените бабички си искаха ТКЗС-то, искаха си бай Тошо отново да ни управлява, и искрено вярваха че комунизмът ще се върне.Ама то не може да се краде до безкрай. Трябва и да се работи!Затова те съветвам: Не се надявай напразно. Бай Бойко няма да се върне.

16

българин

преди 1 година

До 14 ми беше коментара.