Снимка: Facebook

Видео, показващо как питбул беше изоставен на улица в софийския квартал „Лагера“, развълнува стотици в социалните мрежи.

На кадрите се вижда как изгоненият домашен любимец е свален от джипа на стопанина си, а след това започва да тича след него.

„Тъжна и шокираща гледка. В събота, 8 май, към 13 ч. търсех място за паркиране тук, докато се оглеждах за подходящо място, ми направи впечатление, че един бял джип спря и от него излязоха две жени, които се суетяха, доста странно. Изскочи едно куче и всичко стана за секунди – видяхме, че кучето се опитва да се качи в колата, но беше изритано и потеглиха бързо, а кучето продължи да тича по тях“, разказа Александър Ганчев, който публикува видеото, пред bTV.

По думите му веднага са се събрали хора, които са оказали помощ на животинката. Ганчев допълни, че веднага е качил видео със ситуацията в социалните мрежи, последвала е и реакция от собствениците на кучето.

„Разказаха ми, че белият джип се е върнал и е станала разправия, жените са искали да вземат кучето и в крайна сметка са го взели“, допълни мъжът.

Нина Огнянова от сдружението „ВОТАН - нов живот за питбула“ обясни, че изхвърлянето на животно, освен нехуманно, е и опасно.

„Първо за самото куче – оживен булевард, има движение, коли, може всичко да му се случи за минути. Второ – има детска площадка на метри от мястото. Има хора, които разхождат домашните си любимци, някои от тях може да са беззащитни. Не може да се изхвърля животно в такава социална среда. Не се знае това стресирано животно как ще реагира“, посочи жената.

Мартин Янчев от „М&М Помощ за животните“ каза, че наказанието в подобна ситуация е парична глоба.
Природозащитните организации настояват санкцията да бъде увеличена, а виновните да се наказват и с общественополезен труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase