Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В София има над 40 обекта, които приемат плащания с криптовалути, включително ресторанти, барове, заведения, зъболекарски кабинети, фризьорски салони. Това заяви Боян Келчев, съосновател на poype.io, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“За последните четири месеца пазарът на криптовалути се удвои - това е основната тенденция”, посочи Келчев.

Той отбеляза, че криптопазарът вече съществува почти 12 години, като основните движещи сили зад него са подобни на тези, които движат технологичните компании - ефектът на мрежата. Друг фактор е експоненциалният растеж, стана ясно още от разговора.

“Все още е рано да се успокои криптопазарът, това е един цикъл, който вероятно ще продължи още дълго време”.

Келчев коментира скорошното поскъпване на доджкойн след публикации за криптовалутата в социалните мрежи от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

“Не може да се предрече какво ще стане с доджкойн. Ако достатъчен брой хора вярват в това и достатъчен брой хора го ползват, то няма нищо лошо”, отбеляза гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него фундаментите в криптовалутите не са при доджкойн, но все пак съществуват над осем хиляди проекта, които “са живи, работят и има хора, които ги подкрепят”.

“Фундаментите са при койните, които следват основните принципи на криптовалутите... Това е нова финансова система, с която старата започва да се слива. Двете инфраструктури ще се прелеят”.

По думите на госта регулациите не са притеснителни за криптовалутите, имайки се предвид, че контролират прането на пари и всякакви други престъпни дейности.

“Колкото по-скоро държавите започнат да създават регулации, толкова по-добре”.

Друга тема, на която Колчев се спря, е поскъпването на етер. Той прогнозира, че скоро криптовалутата може да достигне цена от десет хиляди долара.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase