Снимка: БГНЕС
Студенти продължават да плащат наем за общежитие, макар и да учат дистанционно. Тази ситуация поставя част от неработещите студенти в затруднено положение. Някои са избрали да се върнат по родните си места, други съчетават следване и работа в столицата, пише БГНЕС.
 
Пред касата на Софийския университет в Студентски град до блок 42 се извива опашка от студенти, чакащи да си платят. Михаил Петров, който учи трета година журналистика, каза, че щом учат онлайн е редно размерът на наема да бъде намален.
 
"Според мен може да се намали наемът, отколкото изобщо да го няма. Той все пак не е толкова голям. Говорим за една много дребна сума, особено за общежитие в столицата", каза той. Той поясни, че за времето на извънредното положение студентите не са плащали наем.
 
"Това олекоти финансите и бюджетът ми като студент", коментира Петров и уточни, че месечно плаща по 30 лв., като режийните му разходи за ток и вода обикновено са до 10 лв.
 
"Има и отказали се от общежитие, но това са хора, които имат жилище в София или са от Перник или Радомир и решават, че няма да плащат", заяви студентът.
 
Йорданка Янева, студентка в УАСГ обясни, че в общежитие живеят по двама души, но плащат по 80 лв. на човек на месец, като в тази сума се включват и сметките за ток и вода.
 
"Доста хора са си тук, но някои просто работят, а и сега една седмица сме онлайн, една сме присъствено", заяви тя.
 
От отдел "Връзки с обществеността" на Техническия университет казаха за БГНЕС, че техните студенти са използвали 50% отстъпка от наема през януари 2021, като от същата възможност са могли да се възползват и през април и май 2020 г., с единствената разлика, че тогава е трябвало да декларират, че не обитават общежитието. От висшето училища казаха още, че няма отказали студенти от общежитие и обясниха, че ако някой не желае да плаща наем трябва да напусне, като отново може да кандидатства през лятото. От там добавиха още, че предстои ректорът на университета да издаде заповед, с която да определи как ще продължи учебният процес.
 
В същото време, в сряда, правителството в оставка утвърди таксите за кандидатстване и обучение на студенти и докторанти за новата академична 2021/2022 година.
 
В държавните висши училища средната такса за кандидатстване за следващата година ще е в размер на 45 лева при средна такса за обучение 1090 лева. В сравнение с тази година таксата за кандидатстване е 50 лева, а за обучение 950 лева. Новите суми са утвърдени въз основа на постъпили предложения от страна на академичните ръководства.
 
Таксите за кандидатстване и обучение в БАН и научните организации през следващата година остават непроменени - съответно 30 лева за кандидатстване при средна такса за обучение на докторанти - 460 лева.

Коментари Напиши коментар

17

Студент

преди 1 година

Коментиращите са с тежки неврози... Някои от тях и с психоза...

16

Ха-ха-ха...

преди 1 година

Ще плащат, разбира се! Кой не плаща е червен! Нали са все много умни и когато им се обяснява, че монополите (мобилни оператори, ЕРП-та, банки, застрахователи, В и К, някои държавни органи и др. ) ни мамят с цените отговора, че ,,червените" все искат ниски соц. цени без да се замислят за минимизиране и оптимизиране на разходи и запазване на националния капитал да работи за България. Ето защо нека плащат. За да разберат, че няма такова понятие като ,,пазарна икономика".

15

Димитър

преди 1 година

Правилоно ли прочетох? Имало хора с жилища в София, които са на общежитие?