Снимка: БГНЕС
Какъв въздух дишахме през тази зима? И има ли промяна след затварянията и множеството хора, които останаха да работят дистанционно? Темата коментира пред БНР Стефан Димитров от AirBG.
 
"Идва пролетта, ветровете се засилват, стават температурните инверсии, които са хроничен проблем в цялата ни страна. Голяма част от градовете са построени в котловини. Изчезват инверсиите, но проблемът остава.
 
Продължаваме да изгаряме почти всичко, за да се отопляваме. Имаме най-стария автомобилен парк в Европа. И нашата администрация, хората, на които поверихме през годините да се грижат за това да живеем в по-подреден свят, не се погрижиха и не направиха почти нищо."
 
Според данни на СЗО 40 души всеки ден са жертвите на мръсния въздух
 
"40 души само в България. Това е един автобус, който пропада в пропаст всеки ден. Това се случва десетилетия. Тези цифри едва ли ще догонят тези на пандемията, с която рано или късно човечеството ще намери начин да се справи. Ние обаче не можем да се справим сами със себе си и с нашите зависимости."
 
Въздухът през пандемията
 
"Данните в България показват още по-чист въздух от миналата година. Дали това е резултат на по-ниската активност на хората, дали е резултат на атмосферните условия и на много по-силните ветрове, които духаха в сравнение с миналата година, не мога да кажа. Тъй като това е изключително комплексен въпрос, но със сигурност датчиците ни отчетоха не толкова мръсен въздух."
 
Мерките, които Столична община обсъжда
 
"Дискусията е приготвена от "Софияплан". В поканата и в съпътстващите документи няма никаква конкретика. Столичната община стои много надалеч от реални действия и това нежелание е свързано с политическа угодия. Защото винаги има следващи избори. Няма една мярка, която да се е насочила срещу замърсителите. Има пари за усвояване, ще има печки. 5000 печки ще решат ли проблема на София? Има едни заявени намерения на г-жа Фандъкова през 2018 г., че ще инкриминира горенето на боклук. И това нещо не се случва вече трета година.
 
София е настръхнала срещу няколкото хиляди семейства, които си позволяват да хвърлят и да горят пластмасови дограми, дървени дограми и какви ли не други неща, които не трябва да се изгарят.
 
Идеята на Столична община и на нейното ръководство е да събере целия боклук, който в момента ни трови в "Красна поляна" и в "Христо Ботев", да събере целия боклук на цяла София и да го изгори в центъра на София в една инсталация, която красиво се нарича инсинератор, а боклукът е прекръстен на RDS. Това е целият наш боклук, шредиран, да бъде изгорен в центъра на София.
 
Всеки ден губим хора, привлечени от други държави, заминават младите ни хора. В лоши, в много лоши условия, най-лошите в Европа. Гинем ние – хората на средна възраст, гинат нашите родители. Изчезна милосърдието и то трябва да бъде върнато в ДНК-то на управлението, в ДНК-то на администрацията – милосърдието и човеколюбието – те трябва да се върнат."
 
"Трябва да променим начина си на живот. Може би трябва да ходим повече пеша. С ходенето пеша си правим една страхотна услуга."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase