Поредно сметище в река - за една нощ над 70 автомобилни гуми изплуваха от водите на Слатинската река в столичния квартал "Сухата река".

"Всеки ден минавам от тук. Вчера реката беше чиста. Тази нощ са се появили. Всеки ден минавам от тук и я гледам, защото много ме вълнува, когато е мръсна, а когато е чиста, ми е приятно", заяви Юлия Тодорова, която живее в квартала от 22 години.

Тя споделя, че боклуците са се превърнали в част от пейзажа.

"Болно ми е! От едната страна винаги е чисто, не знам, не хвърлят там. Обаче от тази страна, щом се почисти, на следващия ден веднага излизат някакви мръсотии. Всеки трябва да го пази. Навсякъде трябва да има, както ги наричаха едно време, стражари, за да пазят", добави Юлия.

Гумите са 75 - с тях могат да бъдат подкарани 19 автомобила. А на въпроса: как всички тези гуми са изхвърлени без никой да забележи - отговор няма. За да проследи пътя им, Bulgaria ON AIR се допита до Дими Димитров от "Зелено движение".

"Няма как да са придошли от някъде такова голямо количество гуми. Изхвърлени са на място, вероятно от някой център за смяна на гуми. В столичната община центровете за смяна на гуми са задължени да приемат старите гуми и освен това има тридесет площадки, отворени от столичния инспекторат, които безвъзмездно и безплатно взимат от гражданите стари гуми, но такова количество едва ли някой е имал в мазето си и ги е изхвърлил", заяви Димитров.

Той посочи още, че гумите трябва да бъдат премахнати възможно най-бързо, за да не започнат да се ронят и да замърсяват водата, а появата им там е заради липсата на контрол от общината и от МВР в София.

Оказва се, че по Слатинската река редовно плуват отпадъци.  От районната администрация заявиха, че коритото на реката ще бъде почистено.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Коментари Напиши коментар

24

syrAzia

преди 9 месеца

До Анонимен V yuzna Azia e po-chisto ot eurosofia.

23

Анонимен

преди 9 месеца

30 години без липса на контрол, заприличваме все повече на роми. На мен не ми се живее в такава свинска държава.

22

Анонимен

преди 9 месеца

До българина Знам че на такива като тебе "българи" това им е мечтата ама няма да я бъде хахаха :)