Снимка: БГНЕС

София се изкачва с 50 места в глобалната класация на консултантската компания Knight Frank на градски жилищни пазари с най-бързо растящи цени в света.

Столицата заема 40-о място сред 150 града с ръст на цените от 8,6% на годишна база. Индексът се отнася за четвъртото тримесечие на 2020 г., но Knight Frank използва за София данните от третото тримесечие на миналата година. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показаха, че цените на жилищата в София са отбелязали нов ръст от 8,6% през четвъртото тримесечие.

В класацията за предходното тримесечие (между юли и септември) българската столица се срина до 90-о място в индекса. По-рано този месец България зае 29-о място в класацията на компанията по страни.

Три турски града заемат първите места сред градовете с най-бързо растящи цени на жилищата в света – Анкара (30,2%), Измир (29,4%) и Истанбул (27,9%), но ръстът на цените в Турция е до голяма степен свързан с високата инфлация и траекторията на лирата, отбелязват от Knight Frank.

В топ десет попадат още Оукланд (26,4%), Санкт Петербург (25,4%), Сеул (22,3%), Москва (21,1%), Отава (19,7%), Уелингтън (18,4%) и Халифакс (16,3%). Още 20 града отбелязват двуцифрен растеж на цените на жилищата, пише Investor.bg.

На обратния полюс цените на жилищата в индийския град Ченай са поевтинели най-много към края на миналата година със спад от 9%. Следват Дубай с понижение на цените от 7,1% и още един индийски град – Пуна, със спад от 5,3%. Мадрид, Генуа и Барселона също попадат в десетката на най-поевтиняващите градски жилищни пазари в света с понижение на цените от съответно 3,7%, 2,9% и 2,5%. Цените на жилищата са намалели в общо 38 града, включени в индекса на Knight Frank

В глобален план цените на жилищата в света са нараснали средно с 5,6% през 2020 г., което е ръст спрямо 3,2% през 2019 г. Но представянето на градските жилищни цени става все по-поляризирано. Пропастта между най-силно и най-слабо представящите се градове сега е 42% , което е ръст спрямо 36% през юни 2020 г.

Развиващите се пазари са сред най-силно представящите се, включително турски и руски градове. Редица градове в Северна Америка, Австралия и Европа също се представят силно, а някои азиатски градове изостават. Това показва известна връзка с продължителността и строгостта на блокадите, като пазарите с най-стриктни мерки отбелязват по-силно натрупано търсене, което стимулира ръста на цените.

От 15-те американски града, включени в индекса, 14 са в първата една трета на класацията, отбелязвайки годишен ръст на цените от над 7%. Година по-рано само два града попаднаха в тази категория.

За сметка на това китайските градове се свличат в класацията със среден ръст на цените от 4% през 2020 г. спрямо средно 6% година по-рано.

В Европа пропастта между френските и германските градове, от една страна, и италианските и испанските градове, от друга, се разширява. Париж и Хамбург водят по ръст на цените с между 7% и 8%, а испански и италиански градове имат съответно среден годишен спад от 1,5% и ръст от 0,6%.

Бъдещото представяне на индекса ще зависи от много фактори, не на последно място и от скоростта на разпространение на ваксините, последиците от третите блокади на големи европейски пазари и отслабването на фискалните стимули, което може да застраши работни места и изплащане на ипотечни кредити и да подкопае нагласите на купувачите през второто полугодие на тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase