Снимка: БГНЕС
Таксита в София вече работят с по-висока първоначална такса. Това стана след промените в Наредба 34 за извършване на таксиметров превоз, съобщи БНР. С тях се променя начинът на определяне на първоначалната такса, като тя вече ще бъде от двоен до троен размер от минималната тарифа за километър пробег.
 
Промените в наредбата бяха направени с цел да се ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор. Транспортният министър подписа документа в края на януари и сега таксиметровите компании имат тримесечен срок да преминат към новите първоначални такси, за които крайната дата е 2 май. 
 
В София все още повечето компании работят с минимална дневна тарифа от 0.77 лева на километър и нощна от 0.88 лева. Могат да се срещнат и такива, които са определили двойно по-скъпа първоначална такса, уточни Кирил Ризов от Съюз "Такси".
 
"Специално за София болшинството от такситата започват масово да сменят старата с новата първоначална такса около 29 март. Макар че до това време и през целия тримесечен срок всяка фирма, всеки регистриран търговец има право това да го направи".
 
Кирил Ризов изтъкна, че поредният локдаун ще намали оборотите на компаниите и допълни, че таксиметровите шофьори ще поискат отново помощ от държавата:
 
"Това е най-големият проблем пред нашия бранш. Винаги когато се зададе локдаун, ние настръхваме, защото оборите падат на 20%. Ние сме пряко свързани със заведенията за обществено хранене, увеселителните заведения, кина, театри. На нас ни се отразява крайно неблагоприятно, ние, в мое лице, се обърнахме към господин премиера, ако може това да не се случва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase