Снимка: Pixabay

Наемите на двустайните апартаменти в София нараснаха до средно ниво от 665 лв., при 658 лв. преди година, показват данни на компания за недвижими имоти. Наемите на тристайните жилища в столицата остават почти без промяна средно на ниво от 820 лв.

Разбира се, наемите варират в широки граници в зависимост от това в кой квартал и в какво състояние е имотът, има ли наблизо спирка на метрото или друг градски транспорт, има ли край жилището парк, детска градина и магазини. Но наемите на едностайните жилища са средно 520 лв. на месец, съобщава "Труд".

Съществена промяна има в предпочитанията на наемателите. Докато преди пандемията най-търсени са били едностайните жилища, сега най-желани са тристайните апартаменти. Причината за това е, че много хора работят от дома си. Затова им е необходима още една стая, която да използват за офис. След като хората прекараха повече време у дома, разбраха колко е важно жилището да е просторно и да осигурява комфорт на семейството.

При собствениците на имоти преместването в по-голям дом трябва добре да се обмисли. Те трябва да преценят за колко време могат да намерят купувач на стария апартамент, ако парите са им необходими, за да платят по-голямото жилище, имат ли сигурни доходи, които да им позволят да изплащат ипотечен заем, могат ли да използват част от старите си мебели или трябва да изцяло да обзаведат новия апартамент и т. н. При наемателите ситуацията не е такава. Те много бързо могат да се преместят от един апартамент в друг, който по-добре отговаря на нуждите им.

Леко разместване има и при предпочитаните от наемателите квартали. Преди година класацията водеха източните райони на София, а сега те отстъпват първото място на южните. Значителен фактор за промяната в предпочитанията на наемателите е и пускането на третия лъч на метрото от „Хаджи Димитър” до „Красно село”. Благодарение на метрото нараства интересът на наемателите към квартали като „Хаджи Димитър” и „Сухата река”.

Наемателите стават по-взискателни и към състоянието на имота. Най-търсени са апартаменти, които са обзаведени с мебели и домакинска техника от среден или над средния клас. Разбира се, наемите им са по-високи отколкото на необзаведените жилища. Работещите хора обаче, предпочитат да платят малко повече, но да живеят удобно.

Коментари Напиши коментар

44

наемател

преди 1 година

Тристаен маломерен с гараж, център - 700лв. Тази статия е платена реклама.

43

...

преди 1 година

Сухата Река и Хаджи Димитър не са южни квартали, а източни. В Лагера, Красно Село, итн (западни квартали) и Лозенец, Иван Вазов(южни) трудно ще намерите двустаен за 600лв. Тристаен върви около 900+, двустаен около 750+, освен ако не е някоя *** с мебелите от соца. Другото е, че някои за по 600лв ги пишат двустайни ама са стая и хол с кухненски бокс. Това дето на времето беше боксониера.

42

Анонимен

преди 1 година

Сухата река и Хаджи Димитър са ромски квартали и цените са ниски.