Снимка: Bulgaria ON AIR

Мъж от Индия беше задържан за агресивно поведение по време на редовен полет на авиокомпания "Еър Франс" на 3 март. Заради него, полетът кацна аварийно на Летище "София". Все още не е приключило разследването на инцидента, затова не може да се каже дали е терористичен акт или става въпрос за аерофобия, заяви пред БНТ Христо Щерионов, директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".

"Към момента става дума за буйстващ пътник. Трябва да се има предвид, че буйстващ пътник по принцип може да създаде сериозни предпоставки за безопасността на полетите и съответно неговите действия могат да се приравнят към терористичен акт", поясни Христо Щерионов.

Още по темата

На базата на действията на тези буйстващи пътници могат да бъдат привлечени като обвиняеми, както е в случая. Дори и за пушене в салона на самолета пасажер може да бъде привлечен като обвиняем, предупреди директорът на "Гражданска въздухоплавателна администрация".

"Това не са безобидни действия, които всеки може да извършва на борда", предупреди той.

На първо място при такъв инцидент старшата стюардеса е необходимо да докладва на командира за обстановката. Мерките, които тя трябва да предприеме: да успокои пътника, ако е възможно, да предприеме мерки за неговата изолация, която трябва да не близо до аварийни изходи и входни врати. Трябва да се обясни на пътника, че той носи наказателна отговорност за предприетите действия и ако не се успокои, да бъде уведомен, че всички разходи за принудителното кацане на самолета ще бъдат предявени към него.

При искане на командира се осигурява коридор за кацане на най-близкото летище и се изискват действията на летищните служби за сигурност. Това искане от страна на командира се взема след доклад на кабинния състав. Когато става дума за чужд гражданин и чуждо въздухоплавателно средства, тогава задължително се уведомяват консулските служби и посолствата.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 месец

Ми той ако е бил с жълта книжка, трудно ще го успокоят.

16

Хипотеза бе

преди 1 месец

Може да е чул, че тук има много индийци и че те добре си живеят, и затова да е настоял да кацнат, за да слезе тука.

15

Анонимен

преди 1 месец

Какъв тероризъм ви гони, погледнете от коя страна е неандерталеца и всичко е ясно. Тези са супер зле, с тяхната религия и начин на живот. Спомнете си от къде идват ***, и пъзелът се нарежда.