Снимка: Pixabay

С около 30 лева по-малко ще платят за парно за януари жителите на двустаен апартамент в София тази година.

„Топлофикация“ качи сметките за отопление и топла вода за първия месец на годината в касите и на интернет страницата на дружеството. Януарската фактура на двустайно жилище е 123 лева при 153 лева за същия месец на миналата година, показа проверка на „Телеграф“. Това прави намаление от около 20%, или 30 лева. Подобно е понижението при фактурата за гарсониера. Сметката на едностайно жилище този януари е 91,65 лева при 127 лева през първия месец на миналата година. Сметката за голям апартамент пък е с близо стотачка по-ниска – 372 лева тази година при 461 лева миналата.

Сумите от прогнозните сметки за месеца съвпадат или са близки с изчислените от „Телеграф“ на база на ползването от конкретните потребители според изравнителната сметка за сезон 2019/2020 г. и разликата в средномесечните температури и подадената топлина в конкретната абонатна станция.

Средномесечната температура за януари 2020 г. е била +0,6 градуса, а за този януари е +1,4 градуса, тоест времето е било с 0,8 градуса по-топло от миналата година. Освен това топлинната енергия този сезон е с 14,17% по-евтина отколкото преди година. Така действително януарските сметки са по-ниски с около 20%.

Потребителите, които платят януарската си сметка до края на февруари, ще получат 3% отстъпка от дължимата сума за месеца.

Спиране на тока, повреда в автоматиката на контролер в абонатната станция може да доведе до спиране на горещия топлоносител през така наречените щранг лири (две тръби с по-голямо сечение) в банята.

Това се случило в жилищен блок в жк „Люлин“, където в студените дни с минусови температури единият вертикален щранг ту замръзвал, ту отново се включвал. Живеещите в блока били неприятно изненадани, защото в това време на годината са забранени ремонти на инсталацията.

Възможно е при спиране на тока в сградата да се е изключила част от автоматиката, която не е заработила след включване на елзахранването, обясниха от столичното дружество за „Телеграф“. Възможно е някой от контролерите да се е повредил, както и да има запушване на тръба. Затова при изстиване на тръбите по време на отоплителния сезон домоуправителят или някой от етажните собственици трябва веднага да се обади в кол центъра на „Топлофикация“, да опише случващото се, да посочи точния адрес и съобщи име и телефон за връзка, обясниха от столичното дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase