Снимка: БГНЕС

Нивата на всички реки в София са повишени. Най-критична е ситуацията в район "Нови Искър". Там почти във всички населени места има наводнени дворове и мазета на къщи и голяма територия земеделски земи, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е на място заедно с екипи на пожарната и на общинската аварийна дирекция.

Тя посочи, че има около 60 сигнала за завирявания и наводнени дворове и мазета.

Още по темата
Това, което правим от сутринта, е да насочим водата към земеделски земи, за да спасяваме населените места и къщите. Такъв е случаят тук с р. Блато. Заедно с директора на "Напоителни системи" взехме решение да отворим дигата, за да може водата да се оттича към полето и да намалим нивото на реката. Това се случва на още няколко места, за да може да минимилизираме щетите в населените места, посочи Фандъкова.

"Екипи на пожарната и на аварийната общинска дирекция отводняват дворове и мазета. Изградени са вече и около 100 м изкуствени диги. Всички екипи са на терен, продължаваме да работим. Но продължава и да вали, най-големият проблем дойде от скатните води, които се стичат в реките. Трябва да овладеем ситуацията, за да не се допуснат сериозни наводнявания", уточни Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase