Снимка: БГНЕС

В последната седмица имаме макар и малък спад в броя на хоспитализираните, от две седмици свободните легла в болниците са доста, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова в "Годината“ по Дарик радио.

Според нея събитието на годината е трябвало да да бъде метрото и то е, "защото пуснахме третата линия през 2020 година", но безспорно думата на 2020 година е COVID -19, каза тя.

„За съжаление всички сме в тази ситуация, която обаче ни показа нещо много важно, което бяхме забравили – че трябва да сме заедно. Мисля, че нуждата от изолация ни показа, че никой сам не може да се справи. Много сме зависими един от друг. Надявам се да го запомним този урок, макар да го получаваме по много труден начин“, каза още Фандъкова.

Още по темата

„Най-важното за нас беше и остава да се запази здравето и животът на хората. Броят на хоспитализираните през октомври се движеше плавно нагоре, през ноември скочи с пъти. Благодарим на всички медици, на лекарите, на хората, които денонощно се грижат и които в края на краищата успяха да се справят така, че да увеличат местата и то многократно в болниците“, добави още тя.

„Това, което направихме на база на този ръст, беше, че София първа обяви по-строги противоепидемични мерки. Първи затворихме нощните заведения, предложихме онлайн обучение за учениците в гимназията, въведохме и краен час за ресторантите и заведенията. Нещо, което безспорно причини много сериозни проблеми на този бизнес“, призна Фандъкова.

По думите й общинският щаб е въвел COVID-кабинети в ДКЦ-тата, за да се намали натискът към болниците.

"Те изиграха и продължават да играят своята роля, защото в последната седмица вече имаме макар и малък спад в броя на хоспитализираните. От две седмици вече свободните легла в болниците са доста“, съобщи тя.

Тя подчерта, че не трябва да се отпускаме и да продължим да спазваме мерките. Фандъкова каза, че според нея думата на 2021 ще бъде "ваксина“.

Коментари Напиши коментар

64

Кога Фандъка?

преди 2 месеца

Ще се разболее с новият вирус?

63

Селтикс от Люлин 1

преди 2 месеца

фъндъкова...........с Неадекватното разпосание на транспорта, провокираш струпването на много хора на едно място. Т.е. Ти си вируса. Трябва да те изгорим на кладата. И това ще стане Скоро. По- скоро отколкото си мислиш. ЧАО (на никого няма да липсваш)

62

Анонимен

преди 2 месеца

Ингилизите откриха нов щам на короната с 70% по-бързо заразява от предишния.