Снимка: БГНЕС

Ноемврийските сметки за парно вече са достъпни в партньорските мрежи и центровете за обслужване на клиенти, съобщават от Топлофикация София.

Според анализите им около 29% е набъбнала консумацията ни на топлинна енергия през месец ноември тази година. Основен фактор за отчетената разлика според тях са значително по-ниските температури за периода през тази година.

Още по темата

По данни на НИМХ , отчетената средно месечната температура за ноември 2019 г. е била 9,7 градуса, докато същия месец през 2020 г. средната температура е била 5,3 градуса или с 4,4 градуса по-студено, пише още в съобщението на Топлофикация.

"Тази година застудяването започна още през октомври и парното беше пуснато 5 дни по-рано в сравнение с 2019 г., когато отоплителният сезон стартира на 5 ноември. Повишената консумация на топлинна енергия през 2020 г. се дължи освен на по-студеното време, но и на преминаването на учениците към електронен тип обучение, което се случи на 29-ти октомври за гимназиалните класове, а по-късно и за останалите ученици", пишат още те.

От шокиращи сметки за парно за ноември се оплакаха множество софиянци. "Миналата година за ноември имахме да плащаме 100 лева сметка, а сега ни дойде 220 лева. Това не е нормално", разказа семейство от столичния квартал “Младост”.

"Отопляваме се с парно само в две стаи, а в останалата част разчитаме на два климатика. Не може за два радиатора да платим 220 лева", обясниха абонатите. Сумата от 220 лева е за жилище от 100 квадрата.

Двойни сметки спрямо миналата година са получили и техните съседи.

Друг клиент на парното, живеещ в центъра, също се оплака, че има да плаща 170 лева за ноември, при условие, че миналата година сметката му е била малко над 100 лева. "Не мога да си обясня, как ни изчисляват сумите", ядосва се клиентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase