Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
С шествие с три лъча от различни точки на София се провежда протестът на Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи в България.

Протестиращите не са многобройни, но полицейското присъствие пред Столичната община, където се събираха, е засилено.

Още по темата
Мястото е избрано заради искането за вдигане на тарифата за превоз, което може да разреши именно общината.

Началната такса да стане 2,10 лева, а дневната тарифа да бъде 1,30 лева на километър - това е основното искане на превозвачите.

Заедно с това те настояват за адекватни условия на труд, премахване на патентния данък за настоящата година, да се приравни тази услуга към обществения градски транспорт, както и да се забранят приложенията за споделено пътуване, техническият преглед на автомобилите да важи за една година и колите да са оборудвани с паник бутон.

Исканията бяха внесени на 26 ноември в Министерския съвет, но няма отговор до момента, така че таксиметровите превозвачи смятат, че са неглижирани от властта, предаде БНР.

Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи заяви, че загубата на оборот при тях е между 70 и 80% през деня и 90% почти през нощта.

"Ние сме изправени на ръба. Голяма част от нас може да загубят не само работата си, а да загубят и собствеността, която в 60% от случаите е собственост на лизинговите компании", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар