Снимка: БГНЕС

Детските градини и яслите в София може всеки един момент да отворят врати. Това каза пред bTV зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов относно даденото обещание от властта, че при ниска заболеваемост заниманията за най-малките може да се възстановят на 14 декември или 21 декември.
 
Той уточни, че все още не се знае дали ще се вземе подобно решение, защото обработката на данните продължава и предстои да се вземе решение по темата.

Още по темата
"За момента оценката е, че нямаме основание да сме спокойни при едно евентуално отваряне на детските градини в Столична община. В София все още има значим брой нови случаи. А това е една система, която се крие рискове", уточни още Чобанов.
 
Той е на мнение, че родителите не подкрепят връщането на децата в градините и яслите преди празниците. "Коледа и Нова година са семейните празници, децата традиционно са при родителите си, а едно отваряне в рамките на седмица би създало много повече проблеми, отколкото би решило", допълни зам.-кметът.
 
Чобанов обясни, че е по-добре отварянето на системата да се случи след Нова година.
 
Здравният министър не посочи конкретна дата, на която ще бъдат отворени детските градини. "Ние не се готвим да отворим детските градини и ясли, имаме нужда от още информация до края на седмицата, за да се вземе окончателно решение, към момента данните не ни водят в тази посока", заяви проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинга на националния оперативен щаб в четвъртък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase