Снимка: БГНЕС
Книжният пазар на площад "Славейков" ще бъде възстановен. Това става ясно от доклад на главния архитект Здравко Здравков за общата схема за поставяне на преместваеми обекти на площада, приет от икономическата комисия в Столичния общински съвет, пише "Монитор". Схемата е изработена от общинското дружество "Пазари Запад".
 
Пазарът за книги беше премахнат при започването на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" през 2018 г. Реконструкцията на централната улица официално приключи през май миналата година. Книгите така и не бяха върнати. В момента на площада има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.
 
В доклада не се посочва конректен срок кога ще се върнат книгите на площада. Тепърва ще се обмисля и вида на павилионите и масите, както и тяхната бройка.
 
"Пазарът е част от културното пространство и облика на столицата и, за да се продължи традицията, в проекта за възстановяване на централната градска част са предвидени покрития за временните обекти. Те са съобразени с новата визия на пространството след направения ремонт. На преместваемите съоръжения ще бъдат продавани печатни издания и художествени произведения в рамките на поставените перголи", се посочва в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase