Снимка: БГНЕС

От 2021 година, в рамките на два поредни месеца, родителите на деца от 1-ви до 4-ти клас в 18 СУ "Уилям Гладстон" и 32 СУ "Свети Климент Охридски" ще могат да се възползват от нова пилотна услуга – училищни автобуси.

Това съобщиха от Столична община, като добавят, че автобусите ще функционират като част от мрежата на градския транспорт.

Тестовите автобуси ще обслужват две от най-големите училища в централната част на града, където ежедневно се наблюдава струпване на автомобили. Така ще бъде намален трафикът в района на двете училища, като се ограничат кратките пътувания с кола, които родителите предприемат всяка сутрин, за да оставят децата си.

От "Московска" 33 са убедени, че това ще доведе и до намаляване на задръстванията, които се получават в периметъра на училищата, а и като цяло в центъра на града, предава БГНЕС.

Предложението за пилотни училищни автобуси е разработено от проект "Зелена София". Екипът се фокусира върху анализ на трафика около 9-те централни столични училища. На базата на адресите на децата от 1-ви до 4-ти клас и съвместно с ирландската компания Good Travel Software (GTS) "Зелена София" разработват 9 маршрута, като всеки от тях обслужва 2 училища. За тестовия период бяха избрани финално 2 от тях.

Проектираните маршрути са прецизирани и се реализират от екипа на зам.-кмета Кристиан Кръстев и "Столичен автотранспорт", съвместно с Център за градска мобилност, и имат фиксирано трасе, което използва спирки на градския транспорт.

На базата на предварително допитване до родителите има заявен интерес от близо 70 деца.

Според анкета сред над 2000 родители на деца в началните класове, над 52% от родителите водят децата си с автомобил до училище.

"Интересът от страна на родителите е голям, което много ни радва. Училищните автобуси ще облекчат и самите тях, защото – както показаха проведените анкети – родителите смятат трафика за основна заплаха за безопасното придвижване на децата в града. Надяваме се, че родителите започват да разбират, че са част от проблема, но сега могат да бъдат част и от решаването му", коментира Елица Панайотова от "Зелена София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase