Снимка: БГНЕС
Полицаите излизат на пореден протест с искане за увеличение на заплатите с 30 процента, съобщи БНР. Те са категорични, че ако и след днешния национален протест не се постигне споразомение, недоволството ще продължи.
 
Валентин Попов от СФСМВР обясни, че дадените до момента 15 процента може да бъдат в бъдеще база за преговори. От синдикалната организация смятат още, че не е късно за нова индексация, тъй като бюджетът на МВР винаги се е променял в последния момент.
 
"Възможности за някакви допълнителни действия в тази посока винаги е имало и винаги ще има, да не говорим, че министър-председателят спомена нещо такова", каза Попов.
Още по темата
 
В същото време полицаите продължават да настояват за увеличение на заплатите с близо до исканите 30 процента.
 
"В това отношение законът ни дава, дори и при условията на пандемия. Ние ще продължим да си отстояваме позицията по всякакъв начин, който ни позволява законът и който решим, че в тази доста сложна обстановка е допустим", допълни Попов.
 
Междувременно пред Министерския съвет днес се очаква да се съберат хора за контрапротест на този на полицаите. Демонстрацията е организирана от националната инициатива "Системата ни убива" и протестиращи срещу властта.
 
"Поради недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите, включително и използването на физическа сила, продиктувана от озлобяване, решихме да организираме контрапротест", се казва в съобщение на инициативата "Системата ни убива" до медиите. В него се посочва, че полицаите се борят само за повече пари, но не и за реална реформа на системата.
 
"Съжаляваме за единиците достойни полицаи в техните редици, но смятаме, че тяхното мълчание е съучастие за прогнилата им система", се посочва още в съобщението. Към организацията се присъединяват и представители на н. нар. Орлов град и на палатковите лагери при Президентството и Софийския университет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase