Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

2218 са пациентите с коронавирус, които се лекуват в болници в София към днешна дата. От началото на месеца до днес броят на хоспитализираните се повиши 3,5 пъти, а хората на интензивно лечение - 2,5 пъти, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Още по темата
За да подпомогнем работата на Столичната здравна инспекция, ще включим 24 служители на Столичната община, които ще се свързват с гражданите, които имат положителен PCR тест, съобщи тя.

Те са служители в направления "Правен и административен контрол" и "Общинска администрация".

Фандъкова е предложила на Столичната РЗИ помощ, за да може в сравнително кратък период от време да се навакса изоставането във връзката с хората, които остават под карантина.

Освен това осигуряваме и екипи на нашата аварийна дирекция и Столичен инспекторат, които се включат в разнасянето на предписанията по домовете, уточнява столичният кмет.

За да дадем възможност на гражданите със симптоми да бъдат прегледани от лекар и да намалим натиска към болниците, разкрихме специални Covid-кабинети в общинските ДКЦ. 

До момента в тях са прегледани 4350 човека, на 4206 са направени бързи антигенни тестове, 30% от които са били положителни. Информация за всички 11 Covid-кабинета има на страницата на общината.

При грипоподобни симптоми първо се свържете с Вашия личен лекар. При нужда от преглед, той може да Ви насочи към най-близкия кабинет, в който да се направи тест, кръвни изследвания или рентген, припомня Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase