Снимка: БГНЕС

Общ преглед

София тази сутрин е в червения сектор по замърсяване на въздуха. Индексът за качеството на въздуха показва фини прахови частици 57.7 µg/m³.

Така София се нарежда на 13-о място в света по мръсен въздух днес. Днес на първо място по замърсяване е Кабул, Афганистан, второто място се държи от Делхи, Индия, третото от Лахор в Пакистан. На четвърто място по замърсяване е Красноярск, Русия, Сараево в Босна и Херцеговина е на шесто място, а Прищина в Косово на 10-о.

Буферните паркинги към станциите на метрото в София ще са безплатни в четвъртък и петък – 26 и 27 ноември, във връзка с високия атмосферен потенциал за замърсяване с ФПЧ10 и вероятност за настъпващи неблагоприятни метеорологични условия, водещи до задържане и натрупване на атмосферните замърсители в ниските слоеве на атмосферата, съобщиха от Столична община.

Продължават и проверките на Столичен инспекторат на строителните обекти. Днес ще бъдат извършени и съвместни проверки с отдел „Пътна полиция“- СДВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ по транспортни артерии и проверки за горене на отпадъци на открито.

Местната управа призовава гражданите да подават сигнали при установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци на телефоните на съответното РУ при СДВР.

 

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 месец

София винаги е била един от най-мръсните градове в Европа. Това не е изключение. От години си е така.

20

Анонимен

преди 1 месец

Основен замърсител е внасянето и изгаряне на ЕвроБуклука за ТЕЦ !!!!!!!

19

Хемус

преди 1 месец

Предната седмица минавам през Котел транзит,обезпаразитих дрехите и автомобила си!Във Варна е същото положение,безветрие мирише на влажни дърва,въглища,нафта,гуми,пластмаса!Автомобил на газ какво замърсява бе "чипирани"