Екип доброволци доставя топъл обяд на медиците от столичната болница "Св. Анна", които се борят за живота на пациенти с Ковид-19 от началото на пандемията. Към доброволците се включиха и ресторантьори.

Един малък отбор, съставен от големи хора. Светла, Ан и Иван доставят топъл обяд на медиците в столичната болница "Св. Анна", които са на първа линия в битката с пандемията. Светла е видяла с очите си какви усилия полагат лекарите, защото нейният баща е бил настанен в спешното с Kовид-19. За съжаление, той губи битката с невидимия враг. Въпреки загубата, дъщеря му решава да помага.

"Разбирам, че ситуацията е много сложна. Аз самата изгубих баща си, но знам, че направиха всичко възможно  и наистина се опитвам по някакъв начин да си представя какво е да седиш 12 часа, да губиш човешки живот, за който се бориш и въпреки това да продължаваш напред. Независимо от всички критики от обществото", каза тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Лекарите карат 12-часови смени. Понякога се случва да не сложат и залък в устата си.

"Много от колегите от екипа са, за съжаление, заразени, под карантина и сме в доста редуциран състав. Натоварването е много голямо, то не намалява, за съжаление. Така че ние нямаме възможност да ходим да си взимаме храна, не остава време понякога и да пием вода", сподели д-р Найденова, началник смяна Спешно отделение.

В малкия отбор на Светла се включва и ресторантьорът Лео Бианки. Въпреки че браншът претърпя сериозни загуби, именно заради пандемията Лео, заедно с други италианци ресторантьори, ще осигурява храна за медиците.

"Това са ангели и това е минимумът, който можем да направим - да ги храним с топъл обяд", споделя Лео.

Светла призовава всеки да се включи, кой с каквото може в отбора на доброволците, за да бъде даден кураж на медиците.

А сега всички 250 легла за Ковид пациенти в "Св. Анна" са заети. Линейки непрекъснато водят нови пациенти. А медиците остават.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase