Хаосът, свързан с диспансера в "Александровска" болница, продължава. Над 600 бъбречно трансплантирани пациенти остават без алтернатива за лечение, след като целият екип на единствената клиника за трансплантирани вчера подаде оставка. По време на брифинг на ръководството на лечебното заведение обаче стана ясно, че колективната оставка не е била приета, съобщиха от Bulgaria ON AIR.
 
"Изненадан съм от безотговорното поведение на един ръководител на звено, който твърди, че единствено той разбира от бъбречно трансплантирани пациенти у нас. Нашите действия са продиктувани след консултация с органите", каза на брифинг директорът на "Александровска" болница проф. д-р Борис Богов. 
 
Министърът на здравеопазването издаде заповед за спешна реорганизация, за да може да се овладее наплива на пациенти с COVID-19. Всички държавни болници въведоха легла за пациенти с коронавирус. От "Александровска" болница решиха, че клиниката по нефрология и трансплантация ще се измести. Така ще се използват помещенията й за лечение на пациенти с коронавирус. След решението последва протест. 
Още по темата
 
От ръководството увериха, че единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани ще продължи работата си, но пациентите и целият екип, който се грижи за тях, ще се прехвърлят в Клиниката по нефрология. Пациентите от своя страна изразиха възмущение, че на новото място обаче има само легла, но не и стая за прегледи.
 
Решението засяга над 600 бъбречно трансплантирани пациенти. Сред тях е и синът на Кети Виденлиева. Майката заминава да работи в чужбина, за да може да плати трансплантацията на детето си. При завръщането си обаче разбира, че е болна от рак и синът й е принуден да продължи известно време с диализата.
 
Медицинските досиета на бъбречно трансплантираните пациенти бяха събрани в чували и преместени. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase