Снимка: БГНЕС

Още два диагностично консултативни центрове откриват ковид зона. Това са ДКЦ 20 и 22. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на заседание на Столичния общински съвет. От следващата седмица над десет поликлиники ще имат ковид зона.

От вчера първите три започнаха да функционират и днес вече има опашки от пациенти, посочи кметът. Обособяването на такава зона е с цел да намалим натиска върху болниците в София. Там могат да отидат всички хора със симптоми или изпратени от личния лекар и да са спокойни, че ще бъдат прегледани, отбеляза столичният кмет. Работното време на covid зоните в ДКЦ-тата ще бъде публикувано на официалния сайт на съответното ДКЦ.

Още по темата

Тя съобщи, че в столицата от края на октомври е премината границата от 1000 заразени на ден, на 4 ноември вече имаше висок пик от 1619. В последните седем дни процесът се стабилизира, нивата са високи, но няма резки пикове. Внимателно следим хоспитализираните пациенти и натиска върху здравната система, каза кметът. По думите й целите са да се намали натиска върху болниците и да се осигури по-добра медицинска грижа за болните, които се лекуват вкъщи.

Столичният кмет посочи, че през втората половина на октомври бяха приети по-ограничителни мерки и на 24 октомври Софийския оперативен щаб взе решение за затваряне на нощните заведения, а след няколко дни работно време на заведенията бе ограничено до 23.30 часа. Последното решение на щаба от вчера е за удължаване на всички мерки за още две седмици с цел да се стабилизира ситуацията в София, за да имат възможност лекарите да ни лекуват, посочи кметът, циниран от БТА.

Фандъкова съобщи, че в последната седмица актовете и санкциите за нарушения за носенето на маски са изключително малко, което говори, че хората спазват дисциплина. За последния месец Столичният инспекторат и полицията са направили хиляди проверки и има само 12 акта. СДВР извършва проверки и на каратинирани от началото на месеца те са 6656 проверки. Възстановена е и дейността на звеното "Аварийна помощ и превенция" към общината за възрастни, болни и карантинирани. Ежедневно звеното изпълнява поръчки за пазаруване на основни хранителни продукти и лекарства.

Столичният кмет каза още, че във Втора градска болница има 26 легла за коворанирус инфектирани, очаква се те да стигнат до 40 легла. Работи се за разкриването на още 14 легла. В Четвърта градска болница има 14 легла плюс три интензивни и трябва да се разкрият още 15 легла. Пета градска болница в момента е с 47, а до края на седмицата те трябва да станат 35. Работи се за разкриването на 150 легла, за да се включи болницата в програмата за 50 процента covid легла от общия брой, каквато е заповедта на здравния министър. Първа градска болница има 42 легла, очаква се техният брой да достигне 113 легла, информира кметът Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase