Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всеки трети българин е с коронавирус при тестване, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференция.

Още по темата
От две седмици двуседмичната заболеваемост е над 300 на 100 хил., съгласно нашия план правим реорганизация в медицинската помощ, каза Ангелов. По думите му навлизаме в сериозната фаза на епидемията.

Новите мерки ще бъдат до края на годината и са в размер на 80 млн. лв. Министърът каза, че утре ще има извънредно заседание на МС по тях.

В етап доболнична помощ за укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари 5 млн. на месец ще бъдат отпуснати допълнително. На всеки общопрактикуващ лекар по 1000 лева, съобщи Ангелов.

В ДКЦ-тата в София и в по-големите градове, където натискът е изключително голям, ще бъдат разкрити допълнителни Covid-зони, в които ще работят лекар, сестра, лаборант. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът там ще получава по 1000 лева допълнително и 10 лв. за преминал пациент, съобщи министърът.

В лечебните заведения капацитетът за поддържане на готовност на легла ще бъде увеличен от 10% на 20%.

50 млн. лв. ще бъдат отпуснати за укрепване на тези структури. С 15 млн. лева ще бъдат закупени антигенни тестове за тестване на пациенти.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase