Снимка: БГНЕС
Обмисля се да бъде разкрито допълнително COVID отделение в Александровска болница. Леглата за пациенти с коронавирус са заети. Това каза шефът на лечебното заведение проф. Борис Богов в ефира на bTV.
 
Той обясни, че е проведена среща със здравния министър, на която са обсъдили възможността всички болници в София за открият отделения за коронавирус. 
 
"Засега само 13 болници имат такива. Имаме и случай, в който пациент с положителен тест чака в Спешното отделение, защото няма легла в нашата болница. Надявам се до 2 часа да намерим решение", обясни проф. Богов.
 
Той допълни, че заразени, които идват с линейки, не се връщат. Случвало се е обаче те да не са минали през системата на РЗИ и може да се получи проблем особено, когато няма легла.
 
Според проф. Богов се очаква да има ръст с 35% на заразени през следващия месец, като 10-12% ще се нуждаят от хоспитализация. 
 
Той изтъкна, че леглата не са най-големият проблем, по-тревожна е липсата на специалисти.
 
"В Александровска болница има 15 пациенти с COVID-19, 5 са в интензивно отделение и двама са интубирани", каза проф. Богов.
 
"14 души от медицинския персонал също са с положителни тестове. ОСвен това много от медиците на първа линия вече не искат допълнителни възнаграждения, а по-скоро - почивка", зопълни шефът на Александровска болница.
 
"Има вариант да се прехвърлят колеги към COVID отделения, ако се разкрият, но може да пострадат други пациенти с хронични и тежки заболявания", допълни проф. Богов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase