Снимка: БГНЕС

Окончателните фактури за парно и топла вода за абонатите в София трябва да са готови до дни. На всяка пета от изравнителните сметки е направена корекция. С новите сметки ще дойдат и нови разходи за потребителите. Този път те ще са за подмяна на устройствата за отчет.

След 25 октомври уредите върху радиаторите, индивидуалните топломери и водомерите за топла вода, трябва да се подменят с такива с дистанционен отчет.
 
Очаква се през 2024 г. да е най-масовата смяна. Тогава изтича срокът на почти половината (48%) от устройствата. А до 2027 г. всички ще трябва да са от новия тип.
 
Преди 5 години Коста Грозданов и съседите му от столичния квартал "Овча купел" се сбогуват с изравнителните сметки за парно и топла вода. Те подменят всички уреди за отчет във входа с дистанционни.
 
"Когато бяхме с изравнителни сметки - като върнеш назад това, което си изразходил, ти не можеш да му хванеш дирята. Сега получаваме сметки всеки месец от "Топлофикация", в която пише месечния отчет на топломера", разказва домоуправителят Коста Грозданов пред Нова ТВ.
 
Според изчисленията му сега фактурите са далеч по-справедливи. Без да се налага да плаща и за консумираната от съседите му топлоенергия.
 
"Така и по-лесно се хващат некоректни съседи, които се опитват да манипулират, новите топломери не могат да се манипулират – може да се разбере кога е свален радиатор и т.н.", твърди още Коста.
 
Тази промяна поетапно ще стане задължителна за всички абонати – след 25 октомври, когато изтече срока на годност на уредите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase