Снимка: архив, БГНЕС

От втората половина на октомври всички, които паркират неправилно, могат да бъдат глобени с неприсъствени фишове. Това каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев пред БНТ.

„Паяците основно вдигат автомобили, които са спрели неправилно и пречат на градския транспорт и автомобилите със специален режим на движение. Те са необходими в София. Рядко вдигаме тези, които не са заплатили скобата си в рамките на деня“, посочи той.

„В момента е готова система и обучаваме хора за налагане на неприсъствени фишове за неправилно паркиране. В близкия месец всички, които паркират неправилно, могат да намерят стикер на своя автомобил, което означава, че са глобени. Тази система ще заработи през втората половина на октомври. С това се надяваме да дисциплинираме проблемните части на София по отношение на паркирането“, допълни Дилчев.

Още по темата

По думите му тези фишове са необжалваеми и процедурата е направена добре със снимков материал. Той посочи, че тези фишове ще бъдат лепени от служители на ЦГМ и ще са за цялата територия на София.

„Човекът, който е паркирал неправилно, ще си получи фиша и по пощата на постоянния адрес. Целта е с по-малко хора да можем да санкционираме повече пътни превозни средства и да можем да покрием по-големи терени в столицата и така местата в различните квартали, където има проблеми с неправилното паркиране, да започнат да се изчистват. Парите от глобите отиват в Столична община, а не в ЦГМ. Идеята е да освободим тротоарите и местата за пешеходците“, допълни той.

В края на годината новата тикет система в градския транспорт трябва да заработи. Това каза още Димитър Дилчев.

„В края на годината новата тикет система в градския транспорт трябва да заработи, като поетапно към нея ще бъдат надградени много услуги. Хората вече ще могат да заредят превозния си документ през интернет и мобилно приложение, ще могат да заплатят пътуване само с докосване на безконтактна кредитна или дебитна карта, както и ще даде възможност за въвеждане на нови превозни документи за време и разстояние“, посочи Дилчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase