Емблематичните тролеи „Икарус” ще спрат да се движат по софийските улици. Едновремешните превозни средства ще бъдат заменени с 30 изцяло нови модернизирани електробуса. Това се очаква да се случи до края на лятото на 2021 година.

„Икарус"-ите са най-добрите тролеи, които са произвеждани 80-е години в Европа. Тези от тях, които се движат по улиците на София, са доставени между 85-а и 88-а година. След като са изминали повече от 1 300 000 километра е време да ги изпратим „в пенсия”, посочи инж. Иво Василев пред NOVA.

След като бъдат подменени, част от тролеите ще бъдат запазени. Ще могат да се ползват при нужда. Напълно амортизираните обаче ще се бракуват.

„Продължаваме серията за нископодови тролейбуси за удобство на гражданите. Предвидена е климатична система за шофьорите и за пътниците. Доставките на 30-е нови превозни средства ще започнат следващата година - от април до септември”, разясни зам.-кметът по транспорт в София Кристиан Кръстев.

Коментари Напиши коментар

26

До 19

преди 1 месец

Така беше, сега всичко е ново.

25

Анонимен

преди 1 месец

До Икарус

Разбира се, че са унгарски, но най-много икаруси имало в СССР. Там е имало икаруси на много високо и непознато за нас с Чавдарите ниво. Дядо разказваше как пез 1977 г самолетът му от София кацнал в Шереметиево и след 3 часа имал полет по вътрешна линия от Домодедово. Туристическата агенция осъществила връзката между двете летища с Икарус-интурист. Този автобус тогава се движел изключително в лявата лента със скорост 110-120 км/ч като постоянно изпреварвал москвичи, лади, волги.

24

Анонимен

преди 1 месец

Това е новина за края на 2021 г. Такива новини непрекъснато валят за метрото. Я дата ще се смени, я бройката или параметрите. Бъдеще фандъково време.