Къде се търсят и продават най-много жилища в София? По принцип новото жилищно строителство е съсредоточено почти само в южните квартали на София и в полите на Витоша.

Дори бегъл преглед на обявите за продажба на нови жилища показва, че освен “Лозенец”, “Дианабад”, “Изток”, “Изгрев” хитови поне според многобройността на обявите за нови сгради са районите “Кръстова вада”, новата част на “Манастирски ливади” и “Витоша”, пише „24 часа“. Много новопостроени жилища се предлагат също в “Младост” и по-малко в “Люлин”, но “Младост” също е южен квартал. Не са малко и обявите за “Овча купел”.

Ситуацията с “Лозенец” е доста любопитна, тъй като мнозина смятат този квартал за напълно застроен, а обявите за нови жилищни сгради на негова територия продължават да се множат.

Истината е, че ако в долния си край “Лозенец” почти опира в идеалния център на столицата и в тази част наистина вече не може да се строи повече, в горния си край – там, където улица “Сребърна” се пресича с булевард “Черни връх”, се оформя сравнително голяма зона от жилищни и офис сгради.

Строи се също или се предлагат току-що построени жилища и във вътрешността на квартала в посока към Правителствената болница, като изглежда, че тази част се уплътнява все повече.

Още по темата

Но “Лозенец” като цяло има добри транспортни връзки с центъра, граничи с Южния парк и все още минава за престижен квартал, в който цените на имотите продължават да са сред най-високите.

Два квартала, които са почти съседни на “Лозенец” – “Кръстова вада” и “Витоша”, също са във фокуса на много строителни предприемачи, и то от доста време насам, а и предлагането на готови жилища там е доста интензивно.

Според столични брокери тези два квартала се предпочитат основно от млади хора и цените на жилищата там са достижими, макар да са по-високи, отколкото на панелен апартамент със същата квадратура.

Други три квартала, в които жилищното строителство и предлагането на нови жилища е доста голямо и които си граничат един с друг, са “Изгрев”, “Изток” и “Дианабад”. Цените в тях са доста по-високи, което вероятно се дължи и на няколкото много луксозни жилищни сгради и комплекси от сгради, изградени напоследък. Освен това трите квартала са доста благоустроени, с добра пътна свързаност с центъра, съседни са на Борисовата градина и всичко това, естествено, привлича по-платежоспособни клиенти.

Доста висок клас и относително скъпи са жилищата, които напоследък възникват около разширението на южната дъга на околовръстното шосе между “Младост” и началото на магистрала “Тракия”. Когато се разширяваше другата част от южната дъга, от двете страни на пътя възникнаха не един и два жилищни комплекса.

Сега същото явление се наблюдава и след “Младост” в югоизточна посока. Там има цели 6 затворени комплекса със самостоятелни или двойни къщи и малки кооперации, част от които вече се предлагат на пазара. Цялото това строителство даде повод преди време да се заговори за Лозенска яка по подобие на Витошката яка – пространството между околовръстното шосе и самата планина.

Цените на новите жилища в Лозенската яка са сравнително високи, макар не толкова, колкото на комплексите от Витошката яка. Този район привлича предимно млади семейства с високи доходи.

Друг район на София, чието връщане в имотния пазар се дължи изключително на голям инфраструктурен проект, е “Овча купел”. С прокарването на метрото много парцели, които десетилетия стояха празни покрай панелните блокове, сега се изпълват с нови жилищни сгради, повечето от които са на по 5 до 9 етажа. Тук цените са по-скоро в средния сегмент на пазара, но значително надвишават тези на панелките наоколо.

В София остават, разбира се, някои квартали, в които цените са най-високи, но в тях всяка новопостроена сграда е по-скоро събитие, отколкото нещо обичайно. Такива са “Докторски паметник”, “Иван Вазов”, “Яворов” и “Медицинска академия”.
 

Коментари Напиши коментар

77

Скептик

преди 1 месец

Абе като гледам точно в Лозен едни кутийки насред нищото. Останаха ли *** да пилеят парите си?

76

Анонимен

преди 1 месец

не разбирам българина...

за какво са ви тези панелки в Содия ...като само на 10 15 ком от софия има села където за цените на един апартамент 75м2 на 7 етаж в Младост можеш да си купиш 500м2 място с 130м2 РЗП....

и си имаш двор ...и си независим....и до центъра стигаш с кола по бързо от някои живеещи в Младост....

за какво са ви тези кутийки....

ама както и да е !

75

Анонимен

преди 1 месец

искаш ли да намериш *** за една нощ? Отиди на чалготека!