Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три многофамилни жилищни сгради от морски контейнери с 51 апартамента ще има в квартал “Факултета” по пилотен проект на Столичната община в район “Красна поляна”. Монтажът им вече започна, съобщи „24 часа“.
 
В тях ще бъдат настанени около 300 души.

Първите две секции се очаква до дни да са готови и да получат акт 15, а третата - до средата на октомври.

Идеята е на социално слабите семейства да се предоставя готова половин къща, която включва кухня, санитарен възел и спалня, а другата половина е оставена сами да подредят според нуждите си с лични средства.

Пилотният проект в софийския ромски квартал включва монтирането на три 3-етажни жилищни сгради.

Всеки от домовете ще е оборудван с най-необходимото стационарно кухненско и санитарно обзавеждане. Ще се даде възможност наемателите да направят промени във вътрешното разпределение според нуждите си.

Контейнерите са изработени от специална стомана, която корозира само на повърхността. Така конструкцията остава устойчива с десетилетия, а автор на проекта на жилищата в “Красна поляна” е арх. Румен Първанов.
Сградите ще могат да се разглобяват при отпаднала необходимост, може да бъдат и цялостно или частично преместени на друго място.

Във “Факултета” те се монтират на общински имот от 3460 кв. м, а разгърнатата застроена площ е 3350 кв. м.
В две от сградите ще има по 12 четиристайни и 6 двустайни апартамента. В третата - 6 четиристайни, 6 тристайни и 3 двустайни апартамента. Общо в новия миниквартал ще има 51 жилища, част от тях пригодени за хора с увреждания.

Всеки апартамент ще има модулна баня и тоалетна със санитарни уреди, смесителни батерии и аксесоари. Ще са налични и инсталации за монтаж на кухненски бокс. Дневната е интегрирана с кухнята и преддверието. В зависимост от големината на жилищата спалните са 1, 2 или 3. Втората и третата спалня в по-големите жилища са изпълнени като общо пространство без преградни стени, за да може наемателите да го аранжират сами.

Общината се надява, че чрез елемента на “направи си сам” ще ангажира бъдещите наематели в опазването на жилищата.

Коментари Напиши коментар

32

Хемус

преди 1 месец

Залози не се приемат,коефицентите са ниски,колко време ще издържат на 'напрежението' контейнерите!Моля толерантните люде да коментират,колко правилно е това,спрямо данъкоплатците и бачкаторите!

31

.....па

преди 1 месец

У ФакултетО няма социално слаби.

30

ПРЕДЛАГАМ

преди 1 месец

Да се направи анкета във всички висши училища в България с един единствен въпрос:
Биха ли желали даром да получат такива жилища нашите млади бъдещи висшисти?

След като бъдат обработени данните от анкетата, да преценим има ли дискриминация спрямо някой социален слой у нас, има ли толериране на някой друг слой? И как се изразява последствието от това отношение в сферата на раждаемостта?
Да направим извод каква държавна демографска политика е заложена у нас още от времето на соца? Каква е целта й?