Снимка: БГНЕС
Вече измина над десетилетие след като под руините на рухнала сграда на "Алабин" две млади момичета загубиха живота си.
 
В центъра на София обаче продължава да има опасни постройки. Повечето от тях са паметници на културата. Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков обясни, че най-малко 50 от общо 400 стари сгради там са в незадоволително състояние. Три от тях имат нужда от спешно обезопасяване, каза той пред БНТ.
 
"Най-притеснителен за мен е случаят с къщата на Гешов на Попа, която е собственост на частен инвеститор", коментира Трайчо Трайков.
 
Той поясни, че опитите да бъдат убедени собствениците на сградата да я възстановят, не срещат успех.
 
"Ние като район се опитваме да съдействаме в този процес на главния архитект", уточни той. С години продължават подобни спорове между собственици и община, докато междувременно животът на емблематичните сгради бавно изтича, заяви кметът на район "Средец".
 
"Над 40 сгради, които бяха неподдържани и в лошо състояние не могат да бъдат възстановени и съответно се издаде заповед за тяхното премахване. За последните 10 години може би 45 сгради, които са паметници на културата са възстановени. Предприети са и действия срещу много други стари сгради", каза Савина Савова, кмет на район "Възраждане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase