Снимка: БГНЕС
Около 10 000 деца чакат за място в детска градина в София. На 29 август ще се проведе първото текущо класиране и тогава ще бъдат обявени над 3000 нови свободни места. Това обясни директорът на Дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева, цитирана от БГНЕС.
 
"Най-голям е недостигът за децата в яслени групи. Системата показва, че между класиранията от май до края на юни се появиха нови кандидати. Основният ни ангажимент е насочен към децата от 3 до 6 годишна възраст. Тази година отчетохме, че и при тригодишните недостигът е малко над 1500 места", посочи още Минчева.
 
Тя добави, че най-голям проблем с местата има в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а през последните няколко години и в район "Витоша". Минчева уточни, че там където се разкриват нови детски градини и групи, ще се акцентира върху осигуряването на места за тези деца.
 
"Предстои да осигурим и задължително обхващане и на децата на 4-годишна възраст", добави още тя.
 
"Трябва да отбележа, че в момента нямаме интеграция с частните образователни институции. Има деца на 5 и 6 г., които фигурират като чакащи, но посещават частна детска градина или частно училище", обясни директорът.
 
От думите й става ясно, че родителите сами ще преценяват дали да пускат децата си на ясла или детска градина от 15 септември, като на децата няма да им се пишат отсъствия. За първи път децата, които след ваканция се завръщат, няма да е необходимо да носят медицински документи.
 
"Единствено медицински документи са необходими за децата, които за първи път ще влязат в детска градина или ясла. Останалите могат да бъдат изпращани, без да носят медицински документи", обяви тя. Минчева добави, че се съобразяват с указанията на институциите, които към момента нямат такива изисквания за посещаващите досега детски заведения. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase