Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

"От началото на протестите сме подчертавали, че тези протести не са заявени в Столична община.", това съобщиха органите на реда на брифинг  в Столичната дирекция на вътрешните работи. Той се състоя, заради спец. акцията, при която тази нощ бяха премахнати блокадите от ключовите кръстовища в столицата и други градове в страната.

Още по темата

 "Тълкувайки, че протестите са нерегламентирани, започнахме да говорим, че имаме акт на гражданско неподчинение. На база на ежедневния анализ, беше взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и с тази цел в 4.30 пристъпихме към тези три места, на които чрез високоговящи устройства разпоредихме на присъстващите да напуснат пътното платно и да приберат намиращите се там предмети.", обясни зам. шефът на охранителна полиция в Дирекцията Тони Тодоров.

Направени са много записи от присъстващите на трите места и от камерите на СДВР.  Физическа сила е била използвана  срещу едно лице на пл. "Орлов мост", който категорично отказало да се премести. "Физическата сила бе в рамките на нашите правомощия", каза Тодоров.

Задържани са 12 лица, като 8 от тях се намират в 1-во РПУ. Лицата са отказали категорично да напуснат кръстовището. Останалите 3 лица са задържани за установяване на тяхната самоличност.

На арестуваните ще бъдат съставени актове и ще бъдат незабавно освободени. Повечето от тях вече са пуснати. До акцията се стигнало след многото дни на протести и в СДВР са започнали да постъпват стотици сигнали и жалби от граждани, недоволни от блокираните кръстовища.

По думите на  Тодоров, всеки има право на  свободно придвижване. "Конституционно право е и правото на протест на всеки човек, но то е уредено с подзаконови нормативни актове."

Според него,  ежедневно се провеждат разговори с протестиращите. "Бяхме изключително толерантни като хора в униформи. Снощи сметнахме, че на базата на недоволството, което се излива и към нас, и към хората, които са по кръстовищата, това може да доведе до ескалация на напрежението и ситуацията доста да се усложни.", обясни още Тодоров по време на брифинга.

От там обявиха, че няма да се позволява повече блокирането на кръстовища. "Ще осигурим правото на всички граждани да се придвижват свободно. Ще видите как", категоричен бе Тодоров.

Към ключовите кръстовища прииждат протестиращи.

 

 

 

Коментари Напиши коментар

244

до к.240, 241

преди 1 година

До Анонимен, адресати на # 251

243

Анонимен

преди 1 година

До 6Защото тези с гузна съвест и по природа страхливи, но жадни за власт и терор действат по тъмно. Тогава известно време не личи кой кого и защо. Имаше доста сполучливо заглавие на една книга: "Най-тъмно е преди разсъмване". Кадрите на школата-Симеоново се разфучаха като рояк разярени стършели. Не могат или не искат да разберат, че вече не автокрация, а диктатура в държава член на ЕС не може да има. Меркел, Макрон, ЕК, ЕП, ЕНП не могат вече да крият много корумпирана власт. Размириса се много!

242

Анонимен

преди 1 година

До АнонименКак така кой управлява: В.Симеонов, Каракачана, Сачева; Каскета, "Великолепната Четворка" на МВР, Спецпрокуратурата и паравоенните формирования на ГЕРБ, трима от които вчера се изявиха. ББ след още няколко акции на министъра на МВР, шефа на Националната дирекция на полицията, началника на СДВР и шефа на столичната полиция ще премине в дълбока нелегалност и ще чака посочените да си свършат работата. И съм сигурен, че ще я свършат. Сетне ще си прехвърлят отговорността един на друг.