Снимка: Bulgaria ON AIR

Проект за чистотата на въздуха в София ще получи финансиране от ЕС в размер на близо 4 млн. евро. За първи път в Европа ще бъде приложена концепцията за "зелен обществен транспорт по заявка" и то у нас.

Председателят на постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в СОС Лорита Радева заяви пред "Денят ON AIR", че изчистването на въздуха ще се постигне чрез привличане на хората към градския транспорт.

"В проекта ще бъдат включени 5 електробуса. Те няма да имат фиксирани маршрути. Ще се определят от търсенията и заявките на гражданите", обясни тя.

Хората ще поръчват иновативните електробуси чрез мобилно приложение.

"През мобилно приложение ще могат заявят търсене. Искаме градски транспорт, който да амбицира хората да слязат от автомобилите си. Маршрутът ще се избира от гражданите", каза още тя.

Лорита Радева посочи, че над 90% са подменените тролеи в градския транспорт. Основната задача е градският транспорт да предлага по-добри и по качествени маршрути, с по-малко преминаване.

"Постепенно личният пример ще увлече повече хора", смята тя.

Коментари Напиши коментар

10

Ин то дъ Трап

преди 1 месец

Веднага се вижда че това гроззилище е от герб!

9

Анонимен

преди 1 месец

Какъв полет на научната и екологична мисъл и технологиите "За първи път в Европа ще бъде приложена концепцията за "зелен обществен транспорт по заявка" и то у нас."
Истината се познава в сравненията. Москва до средата на тази година получи от КамАЗ 100 нови електробуса. До края на тази година Москва ще получи от КамАЗ още 100 нови електробуса. Освен КамАЗ електробуси в руската столица достава и друг мощен руски производител - ЛиАЗ. Освен електробуси руснаците произвеждат и автобуси на СПГ.

8

Анонимен

преди 1 месец

До Баровеца-СФ

Каква кола караш?