Проливните дъждове и бури в столицата засегнаха много квартали. Хората от кв. "Манастирски ливади - изток" повече от 12 часа са останали без ток, а щетите по някои от блоковете са сериозни.
 
Причината е преливането на река Бара Изливо. При по-обилни валежи мазетата на първите кооперациите в близост до моста са наводнени.
 
"От вчера от 9 ч сме започнали да отводняваме със собствени средства, след това се включи и пожарната. Благодарение на реакцията на хората от общината и кмета, до 2:30 през нощта сме изпомпвали водата от мазетата и гаражите. В момента продължаваме с наши помпи. От пожарната си тръгнаха, понеже казаха, че нивото е паднало ниско за техните помпи. Мазетата и гаражите са 2 метра под вода", разказа за Bulgaria ON AIR един от живущите в квартала - Любомир Първанов.
 
Той обясни, че има материални щети- коли, мотори.
 
"Мазетата и гаражите - всичко, което е вътре в тях като дрехи, играчки на децата, книги, документи - всичко е да го събере човек и да го изхвърли", добави Първанов.
 
Според друг от живущите в квартала, подобно сериозно наводнение се случва за втори път за последните три години, като мостовото съоръжение спира притока на реката.
 
По думите на хората, преди изграждането на моста преди няколко години подобни наводнения не е имало.
 
Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов заяви, че е изработен подробен устройствен план за парк, който да бъде по поречието на двете реки, едната от които Бара Изливо. 
 
"Парцелът е общински, но при нас не са налице документи, които да са изискуемите съгласно закона книжа. Става дума за мостово съоръжение и преход на река, където има ангажирани доста институции - със сигурност "Басейнова дирекция", която стопанисва всички подобни обекти. Проверката продължава. Засега не съм се убедил, че всичко е законно", обясни Божилов.

Коментари Напиши коментар

17

Гост

преди 1 месец

Нали искате да дойдете да живеете в София в южните-престижни райони. Добре дошли!
Нали държите да се хвалите наляво и надясно "Аз съм в София и си купих жилище".
Сега си берете плодовете сами. Ние не Ви искаме тук. Сами дойдохте, сами се оправяйте.
Много ще се радваме, ако ни се разсърдите и си отидете

16

Анонимен

преди 1 месец

30 демокрация - настроиха и в ливадите - Милиарди направиха някои !
цяла София е маймунарник -блок до блока ,а канализацията е на 150г .
Престъпни разрешения за строеж- и софиянски и диков и всички от 30г - Анааатема !

15

Един приятел

преди 1 месец

Манастирски ливади особособено изток се намира върху високи подпочвени води слизащи от Витоша,в комплекса бокар всички блокове са със по две дренажни помпи именнто да отводняват подпочвените води не се ли отводняват потъват видимо е вече на някой блокове между сградата ифтротоара ,глупости на търкалета че се наводнявят от река тази река трябва да влезне отгоре а не да се пълнят мазите и гаражите отдолу.Да са се поинтересували преди да купуват там никой насила не ги е карал.