Снимка: Pixabay
В квартал "Красна поляна" в София жители на блок водят битка с две семейства, които не се съобразяват и нарушават правилата на етажната собственост, съобщи NOVA. Става дума за два пчелни кошера, които обитават терасата на един от съкооператорите. Съседите му от години се опитват да го убедят да премести кошерите на друго безопасно място. 
 
Жилището му се намира на третия етаж, а на балкона му има няколко кошера. Пчелите влизат в апартаментите на съседите му. Една от съседките дори е пострадала като е настъпила едно насекомо. Други пък страдат от алергии, а това застрашава тяхното здраве.
 
В момента пчелите се намират в процес на роене. Част от семейството се е заселило на близките дървета. Жителите на блока смятат, че пчелите са изключително полезни, но не е безопасно както за тях, така и за хората, да обитават блока.
 
Инспектори от БАБХ са излезли със становище, че пчелите "са се държали миролюбиво, но пребиваването им ще бъде прекратено съгласно връчено предписание".
 
"Тази сага е от две години. Посъветвахме жителите на блока да направят събрание. Мъжът, който отглежда пчелите, не е регистриран като пчелар. Лошото е, че има акт и предписание, но сме с вързани ръце. Пчелар ни помага в аварийни ситуации. Но и аз самият не знам как да влезем в апартамента и да премахнем кошерите", обясни кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров.
 
Станко Стоилов, който отглежда пчелите, отправи молба към жителите на блока за двумесечна отсрочка, за да извади меда от кошерите. Той поема грижата да премахне кошерите след това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase