Снимка: БГНЕС

Около 2800 свободни места са останали в детските градини в София след второ класиране.

Част от тях са местата, които сме предвидили за децата с хронични заболявания и със специални образователни потребности. Режимът се затегна и тези места не се заемат в голямата си степен.

Ще освободим 1500 места и ще ги обявим през август за всички деца, които кандидатстват на територията на града, обяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонта на бул. "България".

Още по темата
Кметът посочи, че непрекъснато се увеличава броят на децата в София и ако искаме да има повече места в детските градини, трябва строителството им да не спира.

Това беше и целта в моите искания както за допълнително финансиране от държавата, също така и исканията за промени в наредбите на МЗ и МРРБ, за да може да се строи по-активно и да се насърчат инвеститори в тази дейност, коментира тя, цитирана от БТА.

По думите на Фандъкова, ако се разчита само на съществуващата нормативна рамка, ще са необходими години за преодоляване на недостига в градините.

С плановете, които имаме с районните кметове за тази и следващата година, ние изчерпваме терените, които са подходящи по сега действащото законодателство, подчерта кметът. Идеята е да се променят правила с оглед пълноценно използване на терените, определени за детски заведения.

Това ще даде възможност да се строи за повече деца в много от терените. По изчисления на главния архитект в половината от детските градини може да се изградят помещения за допълнителни групи, посочи Фандъкова.

Кметът припомни, че са предвидени 36 млн.лв. за строителството на седем детски градини и четири училища. Строителството на част от тях ще започне веднага, каза кметът и очаква Столичната община да участва и в програмата на правителството, по която ще получи още финансиране.

До седмица започва строителството на нова детска градина в "Манастирски ливади" за осем групи, в "Студентски град" ще се строи градина до месец, в "Люлин" също има готовност да се започне строителство на нова детска градина, каза още кметът Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase