Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2050 г. София да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Това предвижда планът „Визия за София“, който ще бъде в основата на промяната на общия устройствен план.

Още по темата

„Преди повече от три години възложих на главния архитект на София да организира подготовката на визията, която да бъде в основата на промяната на общия устройствен план. Този документ има много важна задача. С неговото приемане ще започнем работа по заданието за промяна в общия устройствен план, за да можем да гарантираме законово постигането на всички наши искания, които сега се затрудняваме да постигнем, заради съществуващия устройствен план“, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.
 
Стратегическият документ съдържа общо 24 дългосрочни цели за развитието на общината.

„Визия за София“ обхваща 230 ключови стъпки и 385 конкретни мерки за постигане на целите, разпределени във времето от 2020 до 2050 година.

„Смея да твърдя, че голяма част от проектите, които днес реализираме са подчинени на целите във визията. Но разбира се, много по-сериозно би било ако получим обединение не само на гражданите, но и на всички политически сили в Столичен общински съвет, за да може градът да има много ясен план за следващите години, който надхвърля всякакви мандати“, каза още Фандъкова.

За създаването на "Визия за София" през последните две години са проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които са се включили над 10 000 организации и експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase