Снимка: БГНЕС

От 31 май ще започне разширението на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Луи Айер". Това е един от най-важните проекти, част от вътрешния градски ринг на София, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заедно с главния архитект на София Здравко Здравков бяха на булеварда.

Първоначално ще се работи в отсечка от около 1 км до ул. "Боянски Водопад". Движението няма да бъде спирано, защото разширението ще се извършва изцяло в южната част и няма да засегне съществуващия бул. "Тодор Каблешков", информира Фандъкова.

Тя подчерта, че целият проект за ремонт на бул. "Тодор Каблешков" е разделен на седем етапа.
Обновяването на първия участък трябва да завърши до края на август.

Изграждането на вътрешните рингове и връзките с Околовръстния път са най-важните за града, подчерта Фандъкова. Чрез вътрешните рингове и с разширението и довършването на Околовръстния път, ние всъщност работим за намаляване на трафика, за даване на алтернатива за движение на хората, посочи кметът.

По думите на Фандъкова само за за отчужденията в участъка от един километър на "Тодор Каблешков" до "Боянски водопад" са инвестирани около 11 млн.лв. „Това не се вижда и хората не го знаят. Строителството се вижда, но отчужденията са свързани с много усилия“, посочи кметът.

Заедно с разширението на този участък работим много усилено за осигуряване работата и в следващия участък на разширението на "Тодор Каблешков" - от "Луи Айер", през бул. "Черни връх" до бул. "Симеоновско шосе", каза Фандъкова. В момента отчуждаваме активно, работим заедно с главния архитект и кметовете на райони за придобиване на терените, добави тя.

Главният архитект Здравков каза, че проектът е направен така, че по бул. "Тодор Каблешков" да бъде споделено движение на автомобили, пешеходци и велосипедисти
като част от усилията на общината да изгражда по съвременен начин улиците и булевардите, така че да има място за всеки.

Велосипедистите ще имат от двете страни еднопосочна велоалея с метър и петдесет ширина. Велосипедистите и пешеходците ще бъдат разположени на отделни нива. По този начин имаме булевард с профил около 38,5 метра, с два тротоара по 5 метра за пешеходци, с озеленяване, с бус лента, с място за велосипедно преминаване. По средата оставаме профил, да дадем възможност да се развие в бъдеще трамвай, който е изключително важен за града, защото ще даде възможност за връзка от бул. "Овча купел" до метростанцията "Св. Климент Охридски", каза още Здравков.

Коментари Напиши коментар

17

Ало, Ваню

преди 1 месец

Осчетоводяват се идеи. Целта е ремонт, на ремонта, на ремонта........Юрданка много краде и никой Не и вярва. Тя Не познава Град София.

16

Гост

преди 1 месец

Там си е добре като се има предвид ,че изхода е козя пътечка и сега тапата е огромна не искам да мисля какво ще става после. Но защо не се оправи Бул.Борис III ,в плачевно състояние е. Защо се правят от общината ,че не виждат какво е състоянието му.На времето корумпирания арх.Диков отказа да го оправят ,че щели да карат с превишена скорост ,това беше довода.Истината не се знае каква е,или не се разбраха за процентите или друго има,но всички си чупим колите по този паваж...

15

Anonimen

преди 1 месец

Да.Като мине трамвай и се вдига облак прах.Ама защо като правиха ремонт на Руски паметник,не направиха и булеварда?Паметника си беше добре.