Снимка: БГНЕС

Общо 40 килограма кокаин на стойност около 10 млн. лева е откритата дрога проверка на полицията в Студентски град в София.

Дрогата е била с изключително висока чистота, разкриха от полицията.

Още по темата
Продължаваме работата по установяването на евентуални други участници в схемата за разпространение наркотици в "Студентски град", обяви директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев на брифинг.

То посочи, че на 24 май около 12.00 часа патрул на 7-мо районно при обход на маршрута съгласно план за противодействие на битовата престъпност спира автомобил "Мерцедес" S класа. "Водачът на автомобила е с изключително съмнително поведение. При проведената беседа с него колегите се усъмняват в неговите действия и предприемат проверка на автомобила за забранени вещества", обясни Хаджиев, цитиран от "Фокус".

"Това, което ги усъмнило, е първо изключително неадекватното поведение на водача при зададен въпрос за проверка на документите. Водачът на автомобила е изпуснал документите. Вторият признак, който усъмнил колегите е, че в него имало доста голяма сума пари. При излизането от автомобила автоматично е затворил вратата. След проведен разговор с него същият е съобщил, че носи забранени вещества и предмети и се оказва около 40 килограма кокаин в два сака в багажното отделение", каза още комисар Хаджиев.

Шефът на СДВР уточни, че близо една трета от намерения кокаин е с изключително висока чистота. "Говорим за 75 % чистота. Разговарял съм с колегите такъв случай не е имало. Останалите 29,5 кг са процент чистота 67-70 %. По цени на едро един килограм от този вид наркотичнто вещество се търгува за 35 000 евро", пресметна Хаджиев.

Той допълни, че водачът на автомобила не е попадал досега в полезрението на органите на реда. "Няма оперативна информация за него. Има пътувания в Западна Европа, включително и Турция. В момента той е задържан“, допълни гл. комисар Хаджиев.

Продължава разследването по случая, като на този етап се предполага, че задържаният е само куриер.

Днес той е разпитан, но не е дал обяснения за произхода на дрогата. Няма яснота дали кокаинът е бил предназначен за вътрешния пазар в България или е част от международен трафик.

По думите на ст. комисар Георги Хаджиев след падането на извънредното положение се наблюдава тенденция на леко завишаване на регистрираните престъпления. "Повечето случаи са кражбите. Започваме всяка седмица съвместни операции заедно Районна прокуратура по противодействие на битовата престъпност.", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase